Gemeente Westerveld

18-7-2003
Raad verdeeld over derde Nationaal Park

De brief die het college van burgemeester en wethouders naar Gedeputeerde Staten zenden over het voorontwerp Provinciaal Omgevingsplan II (POP II) werd behandeld in de raadsvergadering van 26 juni 2003. De aanleg van een eventueel derde Nationaal Park in het gebied van het Ooster- en Westerzand zorgde voor een discussie en een verdeelde raad.

Commissievergadering

Een eerste versie van de reactie van het college was behandeld in de vergadering van de raadscommissie van 10 juni. De ontstane discussie zorgde ervoor dat het college de brief over POP II aanscherpte over met name een eventueel derde Nationaal Park.

Aanvankelijk stond het college positief tegenover een oriëntatie op de voor- en nadelen van een derde Nationaal Park. Uit de commissievergadering bleek echter dat met name de fracties van Gemeentebelangen, VVD en CDA geen behoefte hebben aan een derde Nationaal Park in onze gemeente. Daarop stelde het college de reactie op het voorontwerp POP II bij. De reactie op een derde Nationaal Park werd dat er op dit moment geen aanleiding werd gezien om initiatieven in deze richting te steunen.

Discussie raadsvergadering

De discussie in de raadsvergadering van 26 juni bij het Provinciaal Omgevingsplan II ging dan ook vooral over de gemeentelijke opstelling rondom dit derde Nationaal Park.

Gemeentebelangen en VVD waren het duidelijkst in de afwijzing van een derde park. Gemeentebelangen vindt twee parken voldoende: een derde park geeft beperkingen, zowel naar de recreatie als naar de agrarische sector. Ook de VVD laat een duidelijk nee horen: zij willen de leefbaarheid voor de eigen bevolking waarborgen. Verder trekt een derde park volgens de VVD juist mensen aan en het is de vraag of je dat uit het oogpunt van bescherming van de natuur wel moet willen. Beide fracties vinden dat aanwijzing geen meerwaarde oplevert.

Het CDA was tevreden over de aanscherping in de brief van het college. Daarbij vroeg het CDA wel om meer inzicht in de gevolgen van een derde park voor de inwoners, de woningbouw, het toerisme en tal van andere zaken.

De PvdA was teleurgesteld over de aanscherping van de brief. Zij willen een opening laten om in ieder geval te praten over een derde Nationaal Park, al is men niet erg tevreden over het functioneren van de huidige twee parken. De PvdA bepleit een onderzoek naar een Nationaal Park nieuwe stijl met goede verhoudingen tussen natuur, landbouw en toerisme.

Progressief Westerveld tenslotte was het meest krachtig in haar teleurstelling over de aanscherping in de brief en de houding bij de meeste fracties. Zij pleiten voor een inhoudelijke afweging over positieve en negatieve effecten van een derde park. Ze vinden dat het college de deur die openstond voor een discussie daarover, met een ferme zwaai in het slot heeft gegooid.

Kortom: een verdeelde raad, waarbij twee fracties de reactie van het college nog niet ver genoeg vinden gaan, twee fracties die de reactie te ver vinden gaan en één fractie die wel met de reactie kan leven. Wethouder Smeenk hield vast aan de formulering die het college had gekozen. Hij wees erop dat het wel noodzakelijk is voor de gemeente om zelf een visie te ontwikkelen over toekomstige ontwikkelingen in het landelijke gebied van de gemeente. Dit zal gebeuren in een Gemeentelijke Ontwikkelingsplan (GOP).

De brief gaat dus op dit punt ongewijzigd naar de provincie. De passage dat de raad kon instemmen met de reactie is uiteraard geschrapt. Het verslag van de raadsvergadering zal meegezonden worden naar de provincie. Zo kan men op het provinciehuis nog eens nalezen hoe een derde Nationaal Park politiek Westerveld verdeeld houdt.

Hieronder kunt u doorklikken om deze brief te lezen.
---

documenten
Reactie voorontwerp POP II