European Commission

IP/03/1047

Brussel, 18 juli 2003

De Commissie is bezorgd omdat de lidstaten de nieuwe regels inzake rassengelijkheid niet omzetten

De Europese Commissie is erg bezorgd omdat de lidstaten tot nu toe hebben nagelaten de nieuwe EU-regels tegen rassendiscriminatie in hun nationale wetgeving om te zetten. Het ziet ernaar uit dat veel lidstaten er niet zullen in slagen om de wetgeving vóór de deadline van 19 juli 2003 om te zetten. In haar openingstoespraak voor een conferentie over discriminatiebestrijding op maandag 21 juli zal Anna Diamantopoulou, de commissaris voor Werkgelegenheid en sociale zaken, de regeringen van de EU-lidstaten de duidelijke boodschap meegeven dat deze regels onmiddellijk in de nationale wetgeving moeten worden geïntegreerd.

Tijdens haar openingstoespraak voor de conferentie van het Italiaanse voorzitterschap over "Discriminatiebestrijding: van theorie naar praktijk" in Milaan op maandag 21 juli zal commissaris Anna Diamantopoulou het volgende verklaren: "Ik ben ontzet dat de meeste lidstaten de richtlijn inzake rassengelijkheid niet in hun nationale wetgeving hebben geïntegreerd. We mogen niet vergeten dat de Raad deze richtlijn drie jaar geleden eenparig heeft goedgekeurd."

De richtlijn inzake rassengelijkheid^1 werd in 2000 goedgekeurd door de regeringen van de EU-lidstaten en verbiedt discriminatie van personen op grond van ras of etnische afstamming. Deze regels betreffen heel wat gebieden waar oneerlijke behandeling kan voorkomen, zoals toegang tot werk, arbeidsvoorwaarden, beloning en rechten en voordelen die met een baan verband houden. Ze betreffen daarnaast ook de toegang tot onderwijs en opleiding, de voordelen inzake sociale zekerheid en gezondheidszorg en de toegang tot en het aanbod van goederen en diensten die publiekelijk beschikbaar zijn, met inbegrip van huisvesting. In alle landen moeten de regeringen ook een orgaan aanwijzen dat slachtoffers van rassendiscriminatie praktische en onafhankelijke hulp en steun verleent. Dat houdt in dat indien er nog geen dergelijk orgaan bestaat, er een moet worden opgericht om die rol te vervullen.

De nieuwe lidstaten2 moeten de bepalingen van de richtlijn vóór hun toetreding tot de Unie in intern recht omzetten.

Volgende stappen

Overeenkomstig de regels voor de omzetting van de Europese wetgeving moeten de lidstaten de Commissie informeren over de stappen die ze zetten om de bepalingen van een richtlijn in intern recht om te zetten. De deadline staat nu op het punt te verstrijken en de Commissie heeft nog geen enkele kennisgeving van de volledige omzetting van de richtlijn inzake rassengelijkheid ontvangen.

Bewustmakingscampagnes

Met het oog op een betere bewustmaking van de rechten en verplichtingen volgens de nieuwe regels en teneinde meer bekendheid te geven aan de voordelen van verschillen meer in het algemeen, heeft de Commissie onlangs een vijfjarige bewustmakingscampagne gelanceerd die in alle lidstaten met de volgende slogan zal worden gevoerd: "Verschil moet er zijn. Discriminatie niet"3.

Voor meer informatie over de nieuwe wetgeving en over de informatiecampagnes, zie: www.stop-discrimination.info
1 Richtlijn 2000/43/EG houdende toepassing van het beginsel van gelijke behandeling van personen ongeacht ras of etnische afstamming.

2 Cyprus, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Slovakije, Slovenië en de Tsjechische Republiek.
3 Zie IP/03/840 "Verschil moet er zijn. Discriminatie niet": Diamantopoulou wil meer bekendheid geven aan de nieuwe Europese anti-discriminatieregels.