TNT Post Groep NV



Download hoge resolutie foto
(300 dpi JPG, 1276x1772 pixels 1.01 Mb)

TPG Post eert 85-jarige Nelson Mandela


18 juli 2003


Wim Kok neemst eerste postzegelvelletje in ontvangst

Vandaag, 18 juli 2003, is Nelson Mandela 85 jaar geworden. TPG Post geeft ter ere van de verjaardag van deze alom gerespecteerde oud-president een speciaal postzegelvelletje met twee verschillende postzegels uit. Eén ontwerp is gewijd aan de bijzondere persoon die Nelson Mandela is, de andere postzegel heeft als thema het Nelson Mandela Childrens Fund in Nederland. Op deze manier wil TPG Post een bijdrage leveren aan de bekendheid van de werkzaamheden van het Nelson Mandela Childrens Fund (NMCF) in Nederland.

Vandaag heeft Wim Kok, in zijn functie als beschermheer van dit Fonds in Nederland, de eerste exemplaren van dit postzegelvelletje in ontvangst genomen in Hotel L Europe in Amsterdam uit handen van Herna Verhagen, commercieel directeur van TPG Post. Wim Kok was enthousiast: "De unieke persoonlijkheid van de staatsman Nelson Mandela verdient een mooi, kleurrijk en tastbaar eerbetoon. Dat is met de uitgifte van deze postzegels zeer zeker gelukt. Nederlanders hebben via de felicitatiekaartenactie laten zien dat ze Nelson Mandela én zijn Fonds nog steeds een bijzonder warm hart toedragen."

Postzegelvelletje Nelson Mandela 85 jaar

Het ontwerp van de twee verschillende zegels ( 0,39) in het velletje van tien stuks is gebaseerd op twee fotos die verwijzen naar Mandela en zijn inspanningen voor een betere wereld voor de kinderen in Zuid-Afrika. Op de linkerfoto is Mandela te zien met een Zuid-Afrikaans kindje. Op de rechterfoto in het velletje staan kinderen uit verschillende landen. Zij staan symbool voor de toekomst.

"We moeten er snel voor zorgen dat meer mensen hun tijd, energie en geld willen inzetten om onze achtergestelde jongeren te helpen op een goede manier betrokken te raken bij het opbouwen van een nieuwe samenleving die niet langer gebukt gaat onder honger, ziekte, onwetendheid en misbruik". Nelson Mandela

Ontwerpster Irma Boom koos voor een zwart-witte afbeelding van de fotos om het nieuwskarakter van de postzegels te versterken. In het midden van het velletje loopt een verticaal strepenpatroon met de kleuren van de vlaggen van Zuid-Afrika en Nederland. Het versmelten van deze vlaggen tot één patroon symboliseert de samenwerking met het Nelson Mandela Childrens Fund. De namen Mandela en Nederland vormen een eenheid op de zegels: ze verschillen immers slechts twee letters.

De sluitzegels zijn in kleur en verwijzen naar verschillende symbolen in Zuid-Afrika en Nederland. Zo zijn onder andere een deel van een koe en een zebra afgebeeld plus een baobabboom en een tulp. Ook bevat een sluitzegel de tekst Sakha I kusasa, dat naar de toekomst betekent. Verder staat het bankrekeningnummer van het Nelson Mandela Childrens Fonds in Nederland op de rand van het velletje, voor een ieder die een bijdrage wil overmaken aan het Fonds, misschien wel ter gelegenheid van de verjaardag van Nelson Mandela.

Ontwerpster

De ontwerpster van de postzegels is Irma Boom (1960) uit Amsterdam. Boom is een veelzijdig ontwerpster, die vooral bekend is geworden met haar experimentele boeken. Sinds 1992 doceert Boom aan de Yale universiteit in Amerika (Connecticut). Sinds 1998 is zij lid van de adviescommissie Munten voor het Ministerie van Financiën. Eerder ontwierp Boom onder andere de Natuur en Milieu-postzegels in 1993 en het postzegelvelletje Tussen twee Culturen in 2001.

Kaartenactie vanwege 85e verjaardag van Nelson Mandela

TPG Post en het Nelson Mandela Childrens Fund Netherlands hebben een maand geleden iedereen in Nederland opgeroepen om een verjaarsdagkaart te sturen aan de bijzondere persoon Nelson Mandela. Alle verjaardagskaarten worden deze zomer aan Nelson Mandela persoonlijk overhandigd. Vanaf 18 juni zijn er maar liefst drie miljoen speciaal vormgegeven en gratis felicitatiekaarten voor deze verjaardag verspreid. Op deze verjaardagskaart staat Nelson Mandela samen met een groepje Zuid-Afrikaanse kinderen afgebeeld. De opbrengst van de postzegels die de verzender extra plakt op deze kaarten komt ten goede aan het Nelson Mandela Childrens Fund Netherlands (NMCF NL). Dit idee is ontstaan omdat de persoonlijke betrokkenheid van Nelson Mandela bij zijn Childrens Fund alom bekend is. Gratis kaarten zijn te vinden in de postkantoren, in Schrijven zegt meer-advertenties van TPG Post in tijdschriften en in de Weekendbijlage van de Telegraaf van 12 juli jl.

Waar te koop?

De postzegels zijn gedrukt in een oplage van 435.000 velletjes en zijn, zolang de voorraad strekt, verkrijgbaar bij de bekende verkooppunten zoals, postkantoren en wederverkopers of via www.tpgpost.nl.