Openbaar Ministerie

Werkstraf en voorwaardelijke celstraf voor cafébrand Volendam
---

De rechtbank in Haarlem heeft vrijdag Jan Veerman, eigenaar van café De Hemel, veroordeeld tot twaalf maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en een werkstraf van 240 uur. Bovendien mag hij zijn beroep als horeca-ondernemer twee jaar lang niet uitoefenen.

Het Openbaar Ministerie had een celstraf geëist van zestien maanden. Het OM eiste tevens boetes van in totaal 3000 euro wegens overtreding van de bouwverordening en de Drank- en Horecawet. In die vorderingen verklaarde de rechtbank het OM niet ontvankelijk.
De veroordeling geldt brand- en dood door schuld en het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel. Volgens de rechtbank was er voldoende grond voor het opleggen van een onvoorwaardelijke celstraf. Maar om Veerman de mogelijkheid te bieden voor alle betrokkenen tot een bevredigende afwikkeling van de gevolgen van de ramp te kunnen komen, koos de rechtbank voor een voorwaardelijke sanctie.
Het OM had niet gevraagd om een verbod op beroepsuitoefening voor Veerman, maar de rechtbank vond deze maatregel noodzakelijk omdat hij tijdens het proces onvoldoende heeft laten blijken dat hij zich bewust is van zijn verantwoordelijkheden als horecaondernemer.
De rechtbank heeft de dochter van de Volendamse café-eigenaar en de 35-jarige bedrijfsleider vrijgesproken. Bedrijfsleider John V. werd verdacht van brand en dood door schuld en het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel. Tegen hem had het Openbaar Ministerie tien maanden celstraf geëist. Laura Veerman werd brand door schuld ten laste gelegd. Het OM eiste hiervoor drie maanden celstraf.
Beiden hadden volgens de voorzitter van de rechtbank geen leidinggevende functie in het café en waren niet zelfstandig
bevoegd beslissingen te nemen omtrent de bedrijfsvoering. Daarom kunnen zij volgens de rechtbank niet verantwoordelijk worden gehouden voor de gebreken in de bedrijfsvoering.

Bij de brand in café De Hemel kwamen tijdens de nieuwjaarsnacht van 2001 veertien jongeren om het leven en raakten er bijna driehonderd gewond.