Provincie Noord-Brabant



Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176

Persbericht                                       
                                                  

Reactie gedeputeerde Rüpp op brandbrief ZLTO, BMF,SEOB, en Brabants Landschap

Gedeputeerde Rüpp neemt afstand van verwijten over "Wheelen en dealen"

Gedeputeerde Paul Rüpp van Ruimtelijke Ordening distantieert zich van uitspraken van ZLTO, BMF, SEOB en Brabants Landschap. Deze organisatie vewijten de provincie in een brandbrief dat zij te weining worden betrokken bij de uitwerking van het streekplan 2002 . De gedeputeerde is hier meer dan verbaasd over omdat de organisaties in verschillende klankbordgroepen nadrukkelijk betrokken zijn bij de uitwerking van de plannen. Hij heeft de organisaties in een brief uitgenodigd voor een gesprek.

Het streekplan 2002 is in nauw overleg met de organisaties tot stand gekomen, waardoor zij in hoge mate hebben kunnen bijdragen aan het formuleren van het provinciale ruimtelijk beleid.
Waar het gaat om de regionale uitwerkingen van dit beleid is met betrekking tot de procesarchitectuur destijds nadrukkelijk gekozen voor een intensievere betrokkenheid van de gemeentebestuurders en waterschappen in verband met hun publieke verantwoordelijkheid in de ontwikkeling van ruimtelijk beleid (bestemmingsplannen).
De organisaties bestempelen in hun brief deze zorgvuldige bestuurlijke afwegingen door gekozen volksvertegenwoordigers in stuurgroepen als een "triviaal spel van wheelen en dealen". De gedeputeerde neemt daar dan ook nadrukkelijk afstand van en vindt deze opmerking een miskenning van de democratie.
Gedeputeerde Rüpp gaat er van uit dat ZLTO,SEOB, BMF en Brabants Landschap afstand nemen van een citaat in het Brabants Dagblad van 18 juli 2003. De organisaties diskwalificeren hierin bestuurders en met name ambtenaren als "smakeloos en middelmatig". Dit is voor hem onacceptabel. Daarnaast is hij van mening dat dit een zakelijke dialoog over de procesgang bijzonder frustreert.


drs. P.L.A. Rüpp                                        
Gedeputeerde Ruimtelijke Ontwikkeling                   
                                                  
ZLTO                                              
Ing. A.J.A.M. Vermeer                             
SEOB                                              
Drs A.A.M. Blaauwbroek                            
Brabants Landschap                                
Ing. J. Baan                                      
BMF                                               
Ing. B. Elkerbout                                 
                                                  
                                                  
                                                  
                                                  

Onderwerp
uw brief "streekplanuitwerking" dd. 07-07-03


Geachte heren,


Graag zou ik met u willen overleggen over de brief van 7 juli jl. die u gezamenlijk heeft doen uitgaan met betrekking tot uw betrokkenheid bij de streekplanuitwerkingen. Ik stel voor uw brief te bespreken in de volgende bijeenkomst van de provinciale klankbordgroep uitwerkingsplannen.
Ik heb een nieuwe bijeenkomst gepland op 9 oktober a.s. van 14.00 - 15.30 in het provinciehuis. U kunt deze brief als uitnodiging beschouwen voor dit overleg.

Ik hecht er nu reeds aan te stellen dat ik mij niet herken in het door u geschetste beeld van de ambtelijke organisatie noch in de gang van zaken met betrekking tot de besluitvorming in de stuurgroepen.

Zoals u weet is het streekplan 2002 in nauw overleg met uw organisaties tot stand gekomen. Daarmee heeft u in hoge mate kunnen bijdragen aan het formuleren van het provinciale ruimtelijk beleid.
Waar het gaat om de regionale uitwerkingen van dit beleid is met betrekking tot de procesarchitectuur destijds nadrukkelijk gekozen voor een intensievere betrokkenheid van de gemeentebestuurders en waterschappen in verband met hun publieke verantwoordelijkheid in de ontwikkeling van ruimtelijk beleid (bestemmingsplannen). Het bevreemdt mij dat u de zorgvuldige bestuurlijke afwegingen door gekozen volksvertegenwoordigers in stuurgroepen bestempelt als een "triviaal spel van wheelen en dealen". Ik neem daar dan ook nadrukkelijk afstand van en vind deze opmerking een miskenning van onze democratie!
Ik ben steeds volkomen open geweest over uw betrokkenheid in het proces: u bent samen met andere maatschappelijke organisaties bij alle streekplanuitwerkingen uitgenodigd te participeren in de klankbordgroepen.
Voor de volledigheid heb ik als bijlage de reeds eerder met u besproken wijze van consultatie van maatschappelijke organisaties bijgevoegd. Naar mijn mening is er in de klankbordgroepen alle ruimte om uw ideeën en uw meningen kenbaar te maken. Alle tussenproducten worden daar met u doorgesproken. Daarnaast nodigen wij u uit voor de provinciebrede klankbordgroep om op hoofdlijnen de voortgang van alle streekplanuitwerkingen te bespreken. Deze betrokkenheid in klankbordgroepen laat onverlet dat u, net als u bij het streekplan heeft gedaan, in het kader van de reguliere inspraak kunt reageren op de ontwerp-uitwerkingsplannen.

Tot slot. Naar aanleiding van het artikel "Zware kritiek op vervolg Streekplan" (BD 18-07-03) ga ik er van uit dat u afstand neemt van het laatste citaat aan het slot van het artikel. De diskwalificatie van bestuurders en met name ambtenaren, die als smakeloos en middelmatig worden neergezet, is voor mij onacceptabel. Dit frustreert een zakelijke dialoog over de procesgang.

Met vriendelijke groet,



P.L.A. Rüpp


---- --