Politie Zaanstreek-waterland



MEI/JUNI
LOC: WORMER, DE POEL EN HET ZWET
16:47 17-JUL-03
LOC: WATEREN VAN WATERLAND OOST
09:09 18-JULI-03
LOC: KOOG AAN DE ZAAN EN WORMERVEER, WESTZIJDERVELD

Controle waterrecreanten

In mei en juni zijn in totaal zo'n 14 controles gehouden op De Poel en Het Zwet in Wormer. Daarbij zijn 20 bonnen uitgedeeld, hoofdzakelijk wegens te hard varen. Andere geplande controles gingen wegens slecht weer niet door. Sinds de controles worden gehouden neemt het aantal klachten gestaag af.

Tijdens een controle gisterenmiddag en -avond op de binnenwateren van Waterland Oost heeft de politie geen overtredingen geconstateerd. Het was rustig en er voeren alleen kleine bootjes met weinig vermogen.

Bij een ochtendcontrole in het Westzijderveld werden twee jeugdige schippers bekeurd wegens te hard varen. Twee andere jeugdigen kregen een bon omdat zij nog te jong waren om een snelle motorboot te mogen besturen.

De controles op de binnenwateren vinden plaats naar aanleiding van klachten van overlast van hard varende boten.

14:04 17-JUL-03
LOC: ZAANDAM, KEPPLERSTRAAT

Sigarettenpeuk oorzaak zolderbrand

Door een niet goed gedoofde sigarettenpeuk ontstond een brandje op de zolder van een woning. Een asbak was geleegd in een pedaalemmerzak, die daarna is gaan smeulen. De 70-jarige bewoner ontdekte de brand toen de zolder vol rook stond. Het brandje was al geblust nog voor de brandweer ter plaatse was. Daarbij had de bewoner echter rook ingeademd en werd hij ter controle naar ziekenhuis De Heel gebracht. Na onderzoek kon hij dit weer verlaten. De schade bleef beperkt.

10:23 18-JUL-03
LOC: WORMERVEER, SOLDAATWEG

Bestelauto gestolen

Tussen afgelopen dinsdag en heden werd vanaf een industrieterrein een witte bestelauto gestolen. Het betreft een Renault, type Express met het kenteken VJ-XZ-64. De linker- en rechterportier zijn voorzien van een groen stikker met de naam van de firma Van Wijngaarden. Op de linker- en rechterachterzijde zit een grote stikker van een tube mayonaise, ketchup en curry.

12:07 18-JUL-03
LOC: MARKEN, IJSSELMEER

Motor van plezierjacht in brand

Bij de kustwacht kwam een melding binnen, dat een plezierjacht op het IJsselmeer in brand stond. Aan boord bevonden zich twee volwassenen en twee kinderen. Diverse hulpdiensten werden ingeschakeld. De reddingboot "De Kuil" was snel ter plaatse. Daar bleek één van de motoren oververhit te zijn geraakt, maar door het motorcompartiment goed af te sluiten kon een beginnende brand worden gesmoord. Het jacht werd vervolgens door een vissersschip naar de haven van Volendam gesleept, waar de brandweer een klein uur later het brandje definitief bluste. Er raakte niemand gewond. Omtrent de schade is nog niets bekend.



Verkeershandhaving



J. van der Molen


Telefoon (075) 687 40 80


Fax (075) 687 33 59


Nr. vht-180703


14:00-15:00 17-JULI-03
LANDSMEER, ZUIDEINDE

Gordelcontrole Zuideinde

Tijdens een gordelcontrole op het Zuideinde in Landsmeer zijn donderdagmiddag acht mensen bekeurd omdat zij geen gordel droegen. Een bestuurder die belde tijdens het rijden en een automobilist die inhaalde over de doorgetrokken streep kregen ook een boete.

23:30-01:30 17/18-JULI-03
PURMEREND, JAAGWEG

Te diep in het glaasje gekeken

Donderdagavond werd op de Jaagweg in Purmerend een alcoholcontrole gehouden. Een 41-jarige bestuurder uit Westbeemster had te diep in het glaasje gekeken (275 ug/l) en kreeg een boete, een rijverbod van een uur en een proces-verbaal. Bij in totaal zestig bestuurders werd een blaastest afgenomen. De controle werd uitgevoerd door zes agenten.

06:46 18-JULI-03

Slingerende bestuurder onder invloed

Rond zeven uur 's morgens werd op de A7 in Wijdewormer een drankrijder van de weg gehaald. Na een melding dat op de A7 een bestuurder vermoedelijk onder invloed was, gingen agenten polshoogte nemen en zagen kort daarop de bewuste auto over de weg slingeren. Nadat de 40-jarige bestuurder uit Medemblik aan de kant was gezet en de eerste blaastest was afgenomen, werd het vermoeden dat er drank in het spel was, bevestigd. Een tweede ademanalyse op het politiebureau wees uit dat de man tweeënhalf keer zoveel drank op had als is toegestaan (500 ug/l).

02 t/m 11 JULI-03

Hoge snelheden op kruisingen Provincialeweg Zaandam-Castricum

De gecombineerde (rood-licht en snelheid) camera's, die verdeeld over vier kruispunten op de Provincialeweg Zaandam-Castricum staan opgesteld, registreerden in de eerste twee weken van deze maand hoge snelheden. Vooral op het kruispunt met Vlietsend (50 km per uur) en Busch en Dam (80 km per uur) werd gevaarlijk hard gereden. De camera's registreerden snelheden van respectievelijk 122 en 151 km per uur.
De meeste hardrijders waren te vinden in Zaandijk (70 km per uur). Hier bedroeg het overtredingspercentage in de tweede week van juli 6,5 procent. Hoewel op het kruispunt ter hoogte van Busch en Dam hogere snelheden werden gemeten, reden hier procentueel de minste bestuurders te hard. Op alle dagen bleef het percentage onder de één procent. Ter hoogte van het Vlietsend in Krommenie schommelde het percentage snelheidsovertredingen tussen de drie en vier procent. Verdeeld over alle controleplaatsen reden gemiddeld enkele honderden bestuurders per dag te hard. Het aantal keren dat het rode licht werd genegeerd was fiks lager; van één (Vlietsend) tot zes (Busch en Dam) keer per dag.

---



---- --