Ministerie van Justitie

Kabinet wil nieuw toezicht op groeiende loterijmarkt 18 juli 2003

Het kabinet wil een nieuwe instantie die toezicht houdt op de kansspelen. Het huidige toezicht is te versnipperd en te weinig effectief en beperkt zich bovendien alleen tot het legale aanbod van loterijen. Dat staat in een brief die ministers Donner van Justitie en Brinkhorst van Economische Zaken en staatssecretaris Wijn van Financiën naar de Tweede Kamer stuurden n.a.v. een verkennend onderzoek.

Naast een overzicht van de financiële ontwikkelingen op de loterijmarkt bevat de brief ook antwoorden op een groot aantal Kamervragen en de resultaten van een behoefte-onderzoek.

De loterijmarkt is vorig jaar opnieuw gegroeid met 8 procent, evenveel als het gemiddelde van de afgelopen jaren. De loterijen droegen 347 miljoen euro af aan goede doelen. De Staat ontving 81 miljoen euro. In 2002 hadden de gezamenlijke loterijorganisaties een bruto omzet van 1463 miljoen euro; netto is dat 428 miljoen euro.

Uit een onderzoek onder exploitanten, begunstigden en deelnemers van loterijen blijkt dat er weinig behoefte bestaat aan nieuwe loterijen voor goede doelen. De Tweede Kamer had om dit onderzoek gevraagd en zal volgend jaar beslissen over uitbreiding van het aantal loterijen. Ook vindt momenteel een onderzoek plaats naar gokverslaving.

Loterijmarkt in 2002 gegroeid