Verbond van Verzekeraars

Resultaten verzekeringen pleziervaartuigen gekelderd

Transportverzekeraars zien met gemengde gevoelens de zomerperiode tegemoet. In Nederland varen gemiddeld zon 200.000 pleziervaartuigen rond en door een aantal fikse schaden is het resultaat in de branche pleziervaartuigen vorig jaar gekelderd naar ruim -5% van de verdiende premie. Dat meldt het Centrum voor Verzekeringsstatistiek, onderdeel van het Verbond van Verzekeraars.

De resultaten bij pleziervaartuigverzekeringen waren de jaren daarvoor nog goed te noemen. In 2001 werd nog een positief resultaat geboekt van bijna 10% van de verdiende premie (voor herverzekering), maar de branche heeft het vorig jaar zwaar te verduren gehad. Met name grote branden in botenloodsen in Warmond en Huizen hebben het resultaat fors laten dalen. Op 12 februari ging in Warmond een botenloods in vlammen op, waardoor zeven klassieke zeilschepen als verloren moesten worden beschouwd.
Alleen al de branden in de botenloodsen kostten de verzekeraars ruim 9 miljoen euro. In totaal werd in 2002 ongeveer 32 miljoen euro aan schade geleden. Ook het jaar 2003 is zeer slecht gestart met de omvangrijke brand op 21 januari in Medemblik, waarbij 70 tot 80 schepen zijn verwoest.

De pleziervaartuigen vallen verzekeringstechnisch gezien onder de branche Transportverzekeringen en vormen qua premievolume zon 10% van het totaal. De branche Transportverzekeringen laat in zijn geheel nog wel een aardig resultaat van +6% zien, maar daar zijn de kosten van herverzekering nog niet bij inbegrepen. Na aftrek van de her-verzekeringskosten komt het resultaat in de branche op +4%.

18 juli 2003

---