Provincie Limburg

Nuon Power mag van Provincie gewoon doorgaan (170) Handhavingsverzoek Ecologisch Kenniscentrum afgewezen

GS hebben besloten het handhavingsverzoek van het Ecologisch Kenniscentrum (EKC) tegen Nuon Power af te wijzen. De afwijzing heeft betrekking op dát gedeelte van het handhavingsverzoek dat gebaseerd is op het ontbreken van de vereiste milieuvergunning. Er zijn geen nieuwe feiten en omstandigheden gebleken die een ander standpunt rechtvaardigen.

EKC had verzocht om handhavend op te treden tegen het meevergassen van afvalstoffen (secundaire brandstoffen) op straffe van een dwangsom van maximaal 100 miljoen. Het handhavingsverzoek vanwege het ontbreken van de vereiste milieuvergunning is afgewezen door GS. "GS hebben op 12 maart 2002 een milieuvergunning verleend aan Nuon Power voor het doen van proeven met het meevergassen van secundaire afvalstoffen in de Willem-Alexander Centrale. Deze vergunning is in april door de Raad van State op formele gronden niet op milieuhygiënische gronden vernietigd", zo schetst Henk Evers. "In juli 2003 is een ontwerp-besluit genomen. Daarbij is het voornemen kenbaar gemaakt de vergunning te verlenen, onder het verbinden van voorschriften ter bescherming van het milieu. Nuon Power heeft verzocht de proeven met het meevergassen van secundaire brandstoffen te gedogen waarop GS op 20 mei 2003 een gedoogbesluit hebben genomen. Er is geen sprake van nieuwe feiten en omstandigheden en een ander standpunt is niet aan de orde", aldus Henk Evers. GS zien evenmin aanleiding om kosten van juridische bijstand en schade te vergoeden.

Voor zover het handhaving betreft wegens het ontbreken van een lozingvergunning, is het verzoek doorgezonden aan Rijkswaterstaat en het Zuiveringschap Limburg. GS zijn op dat punt niet bevoegd.

EKC heeft het verzoek namens de Stichting tot behoud leefmilieu Buggenum, Haelen, Horn en Nunhem en naaste omgeving en anderen ingediend.
18-7-2003 15:45