Nederlands Uitgeversverbond

Advies aan uitgevers: werk met SID-code

Een van de belangrijkste middelen in de strijd tegen piraterij is de Source Identification Code (de SID-code). De SID-code moet door de producenten van cd-roms en dvds op de dragers worden aangebracht. Het programma dat ten grondslag ligt aan deze code werd door de IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) in samenwerking met Philips opgestart. Deelnemende cd- en/of dvd-fabrikanten geven hun producten een unieke SID-code, waardoor gemakkelijk is te achterhalen waar een bepaalde drager is gefabriceerd of gemasterd. Op dit moment neemt reeds 80 procent van alle producenten wereldwijd deel aan het SID-programma en daarmee is het een belangrijk middel tegen de digitale piraterij.

Door middel van het SID-programma kan niet alleen Stichting Brein effectief optreden tegen piraterij, maar ook opsporingsambtenaren en douane. Van het gebruik van de SID-code gaat ook een preventieve werking uit. Immers, piraten zullen niet snel hun cds en dvds aanschaffen bij een fabriek die meewerkt aan het SID-programma en zijn producten voorziet van codes.
In Nederland is er nog steeds een aantal fabrikanten dat niet deelneemt en derhalve geen codes op producten plaatst. Mede hierdoor vinden piraten nog steeds wegen om hun gang te gaan en aanzienlijke schade te berokkenen.

Stichting Brein raadt uitgevers aan om hun producten alleen te laten verveelvoudigen bij bedrijven die deelnemen aan het SID-code programma. Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met de heer B. Vissers van Stichting Brein: contact@anti-piracy.nl.

Meer nieuws over recente ontwikkelingen in piraterijbestrijding leest u in het julinummer van Copyright Notice.

« terug