Nederlands Uitgeversverbond

Thuiskopievergoeding blanco dragers

De vergoeding voor auteurs en aanverwante rechthebbenden voor het thuiskopiëren van hun producten op blanco dragers is onlangs uitgebreid met een vergoeding op blanco dvds. De regeling gaat in op 1 juli 2003 en loopt door tot en met 31 december 2004. De vergoeding varieert van 50 cent tot 1 euro per blanco dvd afhankelijk van de opslagcapaciteit.
De bestaande vergoeding voor andere digitale blanco dragers en analoge blanco dragers wordt met een jaar verlengd en loopt eveneens door tot en met 31 december 2004. Die vergoedingen blijven derhalve ongewijzigd: voor een audio analoge blanco band 23 cent per uur; voor een video analoge blanco band: 33 cent per uur; voor een digitale blanco minidisk: 32 cent per uur; voor een digitale blanco audio cd-rom/rw: 42 cent per uur en voor een digitale blanco data cd-rom/rw: 14 cent per schijfje.
Dit is medegedeeld door prof. H.J.L. Vonhoff, voorzitter van de Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoeding (SONT). Deze stichting is door de overheid aangewezen om over de hoogte van de vergoeding voor het thuiskopiëren van beeld en geluid te beslissen.

Volgens de Auteurswet en de Wet op de Naburige Rechten rust op iedereen die de onbespeelde dragers importeert of fabriceert de verplichting, om de door de SONT vastgestelde vergoeding te betalen aan de Stichting Thuiskopie. De wetgever gaat er vanuit dat de te betalen vergoeding in de prijs van de blanco dragers wordt verdisconteerd. Via deze wettelijke regeling krijgen de rechthebbenden een vergoeding voor het thuis voor strikte privédoeleinden op blanco banden, blanco cds en dvds e.d. opnemen van de beeld- en geluidsproducties die zij hebben vervaardigd.

Voor de leden van het NUV is dit nieuws om twee redenen van belang. In de eerste plaats is een deel van de door Stichting Thuiskopie geïncasseerde gelden bestemd voor multimediaproducenten. Dit aandeel wordt uitgekeerd aan de Stichting Platform Multimediaproducenten, opgericht door de NVPI en het NUV. In de tweede plaats heeft de wetgever zich voorgenomen om niet alleen het kopiëren van beeld en geluid, maar ook het thuiskopieren van informatieproducten, zoals de tekst-cd-rom, onder deze thuiskopievergoeding te brengen. Het NUV is daarvan overigens geen voorstander, zie het artikel over het wetsvoorstel in het julinummer van Copyright Notice.

« terug