Politie Gelderland-Zuid



Aanhouding Culemborgers leidt tot minimalisering inbraken en overlast


Het woninginbrakenteam dat zich, sinds mei, heeft bezig gehouden met de inbraken in de wijk Terweide in Culemborg, heeft 18 misdrijven kunnen oplossen door de aanhouding van 12 mannen.
De aangehouden verdachten, in de leeftijd variërend van 17 tot 23 jaar, zijn allen afkomstig uit Culemborg. Door de verdachten werden de diverse delicten, in wisselende samenstelling en in hun directe woonomgeving gepleegd.

Alle verdachten zijn in verband met het lopende onderzoek, na hun aanhouding in verzekering gesteld. Vier verdachten zitten op dit moment nog in gevangenhouding, waarvan enkele verdachten in de tweede termijn van 30 dagen. De verdachten die in vrijheid zijn gesteld, zullen zich op een later moment voor de rechtbank moeten verantwoorden.

Met het intensieve onderzoek naar de misdrijven zijn o.a. 14 woninginbraken, een inbraak in een school en een kantoor, een scooterdiefstal en een poging tot auto-inbraak opgelost.
Uit de verklaringen blijkt dat de mannen de inbraken merendeels in de avond- en nachturen pleegden bij afwezigheid van de bewoners. Om binnen te komen werd de toegang van het pand verbroken.
De buit bestond veelal uit audioapparatuur, sieraden, geld en computers. Bij de verdachten zijn enkele mobiele telefoons aangetroffen. De meeste goederen zijn volgens de verklaringen van de verdachten, te gelde gemaakt. Tegen de verdachten worden ontnemingprocedures gestart om de winst, die gemaakt is door de gepleegde misdrijven, te verhalen.

Het rechercheteam heeft door de aanhouding van de verdachten een begin gemaakt met het terugdringen van de overlast door Culemborgse jongeren in de wijk Terweide.
Naast het repressieve optreden door het politieteam in Culemborg en het succesvolle rechercheonderzoek is de gemeente Culemborg in gesprek met diverse bewonersgroepen in deze wijk omtrent de jongerenoverlast. Het politieteam blijft ook na deze aanhoudingen nadrukkelijk repressief optreden bij overlastmeldingen van bewoners.

Het onderzoekteam verwacht binnenkort nog meer aanhoudingen te verrichten.


José Albers,

Afdeling Communicatie

06-53240175



Postbus 9109
6500 HL Nijmegen
Telefoon (024) 327 60 05
Fax (024) 327 63 39 ---- --