Vlaamse overheid

Op voorstel van Vlaams minister van Welzijn, Gezondheid en Gelijke Kansen Adelheid BYTTEBIER heeft de Vlaamse regering een besluit definitief goedgekeurd inzake de Vlaamse Zorgverzekering. Dit besluit regelt de voorwaarden van de vaststelling, van de uitbetaling en van de terugvordering van de subsidies van de zorgkassen voor het jaar 2003.

Het besluit omvat:

- de mogelijkheid om - in uitzonderlijke gevallen - een voorschot op de subsidie voor tenlastenemingen uit te betalen, en dit in de maanden juli en augustus 2003. Dit kan indien blijkt dat de zorgkas een liquiditeitstekort zou hebben;

- een verhoging van de werkingssubsidies aan de zorgkassen, en ook een andere verdeling van de subsidie over de zorgkassen;

- een subsidie voor tenlastenemingen.

Het bedrag aan werkingssubsidies aan de zorgkassen bedraagt daarmee in 2003 7,4 miljoen euro.

De verhoging van de werkingssubsidies aan de zorgkassen was nodig omdat hun personeelskosten gestegen zijn. Ook moesten zij hun software aanpassen door wijzigingen in de regelgeving.

Verder zal het aantal aanvraagdossiers voor tenlastennemingen stijgen, gezien de zorgverzekering zoals voorzien stapsgewijs wordt uitgebreid. Dat betekent dat er ook meer dossiers moeten worden behandeld.

persinfo : Harry Vanbuel, woordvoerder van minister Byttebier - tel. 02 553 24 99
e-mail: persdienst.byttebier@vlaanderen.be