Vlaamse overheid

Op voorstel van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN keurde de Vlaamse regering een voorontwerp van decreet principieel goed dat de toegang tot vaste betrekkingen bij de overheid in Vlaanderen gevoelig vergroot voor mensen met een andere nationaliteit dan die van de 18 landen van de Europese Economische Ruimte (EER). Over het voorontwerp van decreet wordt nog onderhandeld met de representatieve vakorganisaties. Tevens wordt het nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Nieuwe Vlamingen met een andere-dan-EER-nationaliteit kunnen vandaag wel contractueel tewerkgesteld worden door de overheid. Maar volgens artikel 10 van de Grondwet kunnen zij slechts bij wijze van uitzondering een statutaire functie krijgen. Bedoelde "uitzonderingen" kunnen bij wet of decreet worden bepaald. In voorliggend voorontwerp van decreet worden deze "uitzonderingen" gevoelig uitgebreid. En dat zowel voor banen bij de Vlaamse overheid als bij de Vlaamse provincies, steden, gemeenten en OCMW's.

Na definitieve goedkeuring van dit voorontwerp van decreet door het Vlaams Parlement vervalt de nationaliteitsvereiste voor statutaire tewerkstelling bij openbare besturen in Vlaanderen voor zo goed als alle functies. Zij blijft alleen bestaan voor functies met politionele bevoegdheid (vb: milieu-inspectie, controleurs van De Lijn) of voor functies die de algemene belangen van de Vlaamse overheid behelzen (vb: toezicht op de lokale besturen).

Hiermee wordt uitvoering gegeven aan de toezegging om de nationaliteitsvereiste voor tewerkstelling bij de overheid in Vlaanderen maximaal weg te werken. Die belofte werd gedaan tijdens de Workshop "Diversiteit op de werkvloer" in december 2002.

De Vlaamse regering blijft evenwel voorstander van een veel eenvoudiger oplossing: namelijk de wijziging van artikel 10 van de Grondwet zelf. Maar dat is een federale bevoegdheid.

persinfo : Koen Jongbloet, woordvoerder van minister Van Grembergen - tel.02 553 23 11 e-mail: persdienst.vangrembergen@vlaanderen.be


---