NPN vindt voorstel EU-Regeling Gezondheidsclaims te ver gaan


NPN is voorstander van duidelijke normen voor onderbouwing en toetsing van gezondheidsclaims, echter vindt het voorstel van de Europese Commissie niet passend bij de huidige bewust kiezende consument.

Voor het juist toepassen van gezondheidsclaims zijn zowel normen nodig voor de onderbouwing van deze claims als normen voor de wijze waarop de claims op de verpakking en in reclame verwerkt worden. Het huidige voorstel van de EU zal leiden tot algemene normen voor toetsing van claims. Het moet echter niet zo zijn dat daardoor effecten die wetenschappelijk juist zijn toch niet toegestaan worden, omdat ze nog niet algemeen geaccepteerd zijn. Criteria zijn nodig waarmee kan worden beoordeeld wanneer het wetenschappelijke bewijs voldoende is. Hierin zullen ook vorderingen in de wetenschap meegenomen moeten worden.

NPN plaatst vraagtekens bij:
- het willen verbieden van algemene, niet specifieke claims over de invloed van nutriënten of voedsel op de algehele gezondheid en welbevinden, ook al zijn deze wetenschappelijk bewijsbaar en onomstreden.
- het feit dat de EU voorstelt claims over afslanken en psychologische of gedragsclaims niet toe te staan.

EFSA (European Food Safety Authority) zal in de beoordeling een centrale rol gaan spelen. Dit betekent dat goede en inzichtelijke procedures en normen een voorwaarde zijn.
Voor de reclame met gezondheidsclaims is NPN voorstander van nationale normen en controle via zelfregulering zoals deze nu door de Keuringsraad KAG geschiedt ( www.koagkag.nl ).
In de komende periode zal NPN samen met haar Europese koepel EHPM de ontwikkelingen van dit voorstel nauwgezet volgen en waar mogelijk beïnvloeden. Zowel in het Europese Parlement als binnen de Europese Commissie zullen bepaalde aspecten zeker nader bekeken gaan worden.

Een gedetailleerde reactie op dit EU-voorstel staat op de website van NPN: www.npninfo.nl