Vlaamse overheid

Op voorstel van Gilbert BOSSUYT, Vlaams minister van Mobiliteit, heeft de Vlaamse regering, na advies van de Raad van State, definitief ingestemd met de invoering van een nieuw taxireglement.

Dit "taxibesluit" bevat enkele opmerkelijke nieuwigheden die de dienstverlening gevoelig zullen verbeteren.

Er komt een soepel tarievensysteem dat in de toekomst maar liefst 26 tarieven toelaat. Bij de mogelijkheden horen onder meer een langeafstandstarief, grootgebruikertarieven, een uitgaanstarief voor jongeren en een tarief voor mindervaliden. Naast forfaitaire tarieven, kunnen ook collectieve tarieven ingevoerd worden, waarbij meerdere klanten tijdens een rit kunnen in- en uitstappen.

De tarieven moeten voortaan ook duidelijk zichtbaar zijn van buiten het voertuig, zodat klanten - zoals bij de keuze van een restaurant - snel de prijzen kunnen vergelijken.

Ook nieuw is de invoering van zeer kleine voertuigtypes voor één of twee klanten. Deze voertuigen kunnen twee-, drie- of vierwielig zijn. Kleinere taxivoertuigen, zoals motortaxi's, maken goedkopere tarieven mogelijk.

De invoering van een flexibel tarievensysteem vereist de installatie van nieuwe, digitale taxameters. De afgifte van een geprint ontvangstbewijs aan de klant zal eveneens verplicht worden. Dit om manipulatie en fraude te bestrijden.

De Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn zal taxivoertuigen kunnen inschakelen voor haar geregeld vervoer en bijzondere vormen daarvan, waaronder leerlingenvervoer. Dit is kostenbesparend voor diensten met weinig of een schommelend aantal reizigers.

Op basis van objectieve criteria zullen de gemeenten meer taxivergunningen kunnen afleveren. Gemeenten met minder dan 1 taxi per duizend inwoners kunnen een reguliere aanvraag niet weigeren. Momenteel telt Vlaanderen gemiddeld slechts 0,3 taxi's per 1000 inwoners. De bedoeling van het nieuwe reglement is dat we evolueren naar 1 taxi per duizend inwoners.

persinfo : Joris Vandenbroucke, woordvoerder van minister Bossuyt - tel. : 02-553 70 14
e-mail : persdienst.bossuyt@vlaanderen.be
---