Vlaamse overheid

Op voorstel van Vlaams minister van Welzijn Adelheid BYTTEBIER, heeft de Vlaamse regering een besluit goedgekeurd in verband met de wijziging van programmatie voor de voorzieningen in de gehandicaptensector.

Minister Byttebier is zeer tevreden dat met deze aanpassing van het programmabesluit de eerste stap gezet is in een inhaalbeweging om de zorgtekorten van personen met een handicap te ondersteunen. Dit is het resultaat van het uitstekende werk op het terrein van alle betrokkenen: de gebruikers, de zorgregisseur, de raad van bestuur van het Vlaams Fonds en alle voorzieningen op het terrein.

In het nieuwe plan zijn de maatregelen voorzien voor de gerichte uitbreiding van de opvangcapaciteit en voor de uitbreiding van het zorgaanbod naar meer flexibele zorgprogramma's.

Dat betekent dat voor dit jaar een extra krediet is ingeschreven van 29,2 miljoen euro. 6,6 miljoen euro is gereserveerd om aan 270 personen een persoonlijk assistentiebudget (PAB) toe te kennen. Het gaat hier over de aanvraagdossiers van de personen met de zwaarste handicaps.

22,6 miljoen euro gaat naar:

* regionale professionele ondersteuning van gebruikersverenigingen

* mentaal gehandicapte geĂŻnterneerden
* wonen van mentaal gehandicapten (personeelsomkadering)
* volledig spectrum van alle zorgverleningsvormen

De minister gaat ervan uit dat bij de budgetopmaak 2004 de noodzakelijke extra middelen gereserveerd zullen worden om het structurele tekort weg te werken en de groei op te vangen.

persinfo : Harry Vanbuel, woordvoerder van minister Byttebier - tel. 02 553 24 99
e-mail: persdienst.byttebier@vlaanderen.be
---