Politie Midden- en West Brabant

Politieteam Bovendonk organiseert grootschalige caravancontrole

Roosendaal, vrijdag 18 juli 2003

Op vrijdag 18 juli 2003 is door een 14-tal medewerkers van politieteam Bovendonk tussen 15.00 tot 21.00 uur een grootscheepse caravancontrole gehouden. Gedurende deze tijdspanne zijn in totaal 67 combinaties, die over de A58 reden, naar een parkeerterrein van Rijkswaterstaat in Wouw begeleid, alwaar de caravans aan een verkeerscontrole werden onderworpen. De inzittenden van vrijwel alle gecontroleerde voertuigen waren op weg naar hun vakantiebestemming.

De controle was onder andere gericht op het bezit van het rijbewijs BE, de aanwezigheid van een nieuwe kentekenplaat en diverse technische zaken, zoals spiegels, verlichting en de bevestiging van de caravan aan de auto. Op last van de brandweer, die met 2 medewerkers aan de controle deelnam, moesten in totaal 25 gasslangen en 10 drukregelaars door de caravaneigenaars worden vervangen. De politie heeft 20 bekeuringen uitgedeeld. Deze moesten in hoofdzaak worden verstrekt voor losbrekende reminrichtingen, ondeugdelijke hulpkoppelingen en het ontbreken van de juiste of voeren van de onjuiste kentekenplaten.

Sinds de invoering van de eurokentekenplaat in februari 2000 (met de blauwe zijkant op de kentekenplaat), is voor het voeren van een aanhanger of fietsendrager een witte kentekenplaat of eigen kentekenplaat verplicht. Met ingang van september 2003 is voor iedere caravan, die meer weegt dan 750 kg overigens een eigen kentekenplaat verplicht.

Naast repressief optreden, werd tevens aandacht besteed aan het geven van voorlichting en advies aan de gecontroleerde weggebruikers. De langs de Rijksweg A58 gelegen caravandealers hebben zich verenigd in de A58 caravanroute. Bij de controle waren gespecialiseerde caravanmonteurs van de samenwerkende caravandealers aanwezig, die indien nodig direct de noodzakelijke reparatie aan de caravan kon uitvoeren, zodat de vakantieganger met een veilige caravan zijn reis kon continueren.

Tijdens de controle werd door een politieman tevens een franse motorrijder van de weg gehaald, die met een snelheid van 194 km/u rechts over de vluchtstrook op de A58 autos inhaalde. De man kon zijn reis pas vervolgen, nadat hij de boete van 650 euro voor de te hoge snelheid en de boete van 250 euro voor het rechts inhalen, contant had voldaan.

Bron: Manon Ostendorf