Anti Racisme Informatie Centrum

email

Het grootste gelijk van Europa
Brussel pakt rassendiscriminatie stevig aan

Jarenlang speur je naar die enige echte droombaan en eindelijk is ie daar dan: geknipt voor jou en volledig aansluitend op je cv. Toch word je na het eerste gesprek afgewezen en je vermoedt dat het te maken heeft met je huidskleur. Wat doe je dan? Vanaf 19 juli as. kun je in alle EU-lidstaten je zaak voorleggen aan een rechter. Dat is namelijk de dag waarop de lidstaten Europese wetgeving ingevoerd moeten hebben, die discriminatie op grond van ras verbiedt.
Het gaat dan bijvoorbeeld om discriminatie bij het solliciteren naar een baan, het huren van een huis of het bezoeken van een discotheek. Ook moeten lidstaten slachtoffers een sterke positie geven om tegen discriminatie in het geweer te komen.

De positie van Nederlandse slachtoffers wordt beter van de Europese richtlijn, maar voor slachtoffers in bijvoorbeeld Griekenland is de nieuwe wet een reusachtige stap vooruit.

Een maand eerder, op 19 juni 2003, brengt Kathalijne Buitenweg, europarlementariƫr voor GroenLinks, in kaart wat in verschillende Europese landen de vooruitgang is als gevolg van de Europese richtlijn. Verder blikt zij terug op de totstandkoming van deze zogenaamde Rasrichtlijn waarbij zij als rapporteur nauw betrokken was.

Dick Houtzager van het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie schetst een beeld van de betekenis van de Europese richtlijn voor Nederlandse slachtoffers van discriminatie.

We besluiten de avond feestelijk met een cultureel optreden en een borrel.

19 juni, de Pappegay (Schielandhuis) in Rotterdam. 19.30 - 23.00 uur. Opgave en informatie bij Margot Schmitz, tel: 030 2399908, fax: 030 2459810, e-mail: europa@groenlinks.nl

Toegang is gratis!