Gemeente Zoetermeer

Vlinderexcursie in Rokkeveen

In het kader van het project Natuur in beeld wordt op zondag 20 juli om 13.30 uur een vlinderexcursie in de wijk Rokkeveen georganiseerd. De excursie start bij de watertoren in Rokkeveen en wordt begeleid door Anja van Beek van het IVN.

De eerste generatie vlinders van bijvoorbeeld de dagpauwoog, kleine vos en atalanta hebben een paar maanden geleden eitjes gelegd en de nakomelingen daarvan kunnen nu en in augustus massaal gezien worden. Ook andere vlinders zoals witjes en boomblauwtjes worden waargenomen. Het zijn typische tuinvlinders die in (natuurvriendelijk ingerichte) tuinen en groen gezien worden. In de stad kan in de bloemrijke graslanden het icarusblauwtje waargenomen worden.

In het kader van het project "Natuur in beeld" werden bewoners in Zoetermeer in 2002 gevraagd om vlinders die ze gezien hebben door te geven. Daarvoor is speciaal een vlinderzoekkaart gemaakt. De vlinderwaarnemingen werden gepresenteerd op de speciale website. Meer dan 6000 waarnemingen van vlinders zijn ingezonden. Van de ingezonden vlinders is een rapport gemaakt. Het rapport is telefonisch of schriftelijk aan te vragen. Ook is het rapport te lezen op de gemeentelijke website. Bewoners kunnen dit jaar opnieuw de vlinders die in Zoetermeer gezien zijn melden bij de gemeente. Op de website is hierover meer informatie te vinden. De website is www.zoetermeer.nl. (klik op Natuur, groen en water en daarna op Natuur in beeld). De zoekkaarten zijn verkrijgbaar bij o.a. bij balie Publiekszaken in het stadhuis, stadsboerderijen, wijkposten, wijktuinen en 't Westpunt bij de natuurtuin in het Westerpark. Voor meer informatie en voor het aanvragen van een informatiepakketje kan contact opgenomen worden met Natuur- en Milieueducatie van de gemeente Zoetermeer, telefoon 079-3469662.

Laatste wijziging: 10-07-2003