Universiteit van Amsterdam


PERSBERICHT NEMO en Universiteit van Amsterdam
15 juli 2003

Kinder doe-lezing over spijsvertering bij NEMO
Speciale 'poepinstallatie' maakt proces inzichtelijk

Dr. Joost Teixeira de Mattos, microbioloog aan de Universiteit van Amsterdam beantwoordt zondag 20 juli aanstaande de prangende kindervraag: waarom is poep bruin? Kinderen vanaf 8 jaar zijn welkom om de wetenschapper een handje te helpen bij zijn lezing. Het hele traject dat ons voedsel aflegt wordt geïllustreerd door het uitvoeren van kleine proefjes met behulp van een speciaal gemaakte installatie. Zo volgen de deelnemers in een uur tijd de weg van mond, via slokdarm, maag en darmkanaal tot het eindproduct: poep.

De lezing gaat uit van de belevingswereld van kinderen. Ze worden gestimuleerd om mee te denken en vragen te stellen. Zo kunnen kinderen zelf ontdekken dat onder invloed van hun speeksel al de eerste afbraak van het voedsel begint en krijgen ze te zien hoe de zuren in de maag de eigenschappen van stoffen kunnen veranderen en dat de peristaltische beweging van de darmen nodig is voor de verdere verwerking.

Wakker Worden! lezingen cyclus

De doe-lezing is de tweede van de maandelijkse Wakker Worden! cyclus voor kinderen over onderwerpen die hen bezighouden en zo dagelijkse verschijnselen om hen heen verklaren. De lezing is van 11.00 uur tot 12.00 uur bij NEMO. Met een entreekaartje voor NEMO is het bijwonen van de lezing gratis. Alleen naar de lezing gaan kan ook, dan zijn de kosten â'¬ 2,50 per persoon. De lezingen worden georganiseerd door science center NEMO, de Universiteit van Amsterdam en het Parool.