Ingezonden persbericht

OPEN DAG MAGISCHE ACTIE-ATTRACTIE EFTELING
Persvertelling 18 juli 2003

Zondag 20 juli houdt actienetwerk GroenFront! een sprookjesachtige open dag in het Entenwoud bij de Efteling. Op uitnodiging van de Leflaven heeft GroenFront! met hen een actiekamp van boomhutten gebouwd om de bouw van een hotelpark tegen te houden. De leflaven zien al uit naar de komst van de bezoekers, nadat de eerste open dag van 13 juli meer dan honderd enthousiaste mensen uit de directe omgeving trok.

Buurtbewoners, actievoerders en geinteresseerden zijn uitgenodigd voor een bezoek in het Entenwoud dat bedreigd wordt door de plannen van de vizier van de Efteling. Veel Kaatsheuvelaren steunen het actiekamp en zijn tegen de Eftelingplannen. Dat werd al duidelijk tijdens de eerste open dag, zondag 13 juli, dat een succes was met ruim honderd bezoekers die steun kwamen betuigen. Tijdens de komende opendag zijn er naast rondleidingen en klimcursussen, nu ook sprookjesvertellingen.

Lef Laaf Lot, een van de boomhutbewoners: "Veel inwoners van Kaatsheuvel en Loon op Zand zien de Eftelingplannen niet zitten. Zij vinden het actiekamp in het Entenwoud een goed intiatief. Zij zien het als een welkome aanvulling op hun strijd tegen de plannen om het honderdjaar oude bos voor een deel te kappen en helemaal te verstoren voor hotels. Van de Laven die nog in de Efteling verblijven, hebben we zelfs gehoord dat de Eftelingvizier geschrokken is van het succes van de vorige open dag. Hij trok bleek weg!"

"De Efteling wil meer concurrerend zijn, en omdat andere parken nieuwe hotels bouwen moet zij het ook doen. Maar waarom moet de Efteling meedoen in altijd maar meer, meer en groter, groter? Dat is een waanidee! De Efteling is leuk zoals die is. Maar zelfs als ze perse moeten uitbreiden, kunnen ze een betere plaats kiezen. Zoals naast het politiebureau, wat voorgesteld is door omwonenden op de vorige open dag," aldus activist Joris van den Bosch.

Sinds 30 juni bouwen GroenFront!ers een actiekamp tegen de plannen van de Efteling, bouwfraudebedrijf Heijmans, ABN-Amro en vakantiegigant Roompot om de natuur in het Entenwoud te vernielen in hun winststreven. Het bos is een belangrijke ecologische schakel tussen de Loonse en Drunense Duinen en natuurgebied Huis Ter Heide en bevat unieke flora en fauna. Om ontruiming moeilijk te maken zijn er al tien boomhutten gebouwd in het deels al meer dan honderdjaar oude bos. GroenFront! voerde eerder actie onder andere tegen de Betuwelijn en de Afrikahaven bij Ruigoord. In beide gevallen gaf de tijd de activisten gelijk.

Informatie en updates:
http://www.groenfront.nl
http://www.entenwoud.nl
Kakeldoos: 06 45724414
mailto:entenwoud@groenfront.nl