Ingezonden persbericht


Diemen, 1 juli 2003

MEGABIT FESTIVAL 2003

Van maandag 21 juli tot en met zondag 27 juli vindt in Ede het jaarlijkse Megabit Festival plaats. Een outdoor internet evenement waar hackers, whizz kids en andere internet professionals uit heel Europa terecht kunnen om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van internet, hardware, netwerken en games. En waar uiteraard state-of-the-art technische voorzieningen zijn getroffen om dit alles in goede banen te leiden.

De gemeente Ede heeft voor Megabit 2003 15.000 m2 ruimte langs de A12 ter beschikking gesteld. Op dit terrein worden tenten van 15x25m en 15x10m opgezet. Het terrein wordt met een 250kVA dieselaggregaat van stroom voorzien. Via een zelf aangelegde DarkFiber wordt met behulp van WDM apparatuur een 4x 1000Mbps verbinding tot stand gebracht. Er wordt met gigabit direct ingekoppeld op een door AMS-IX gesponsorde poort. Internetproviders BIT, XS4ALL en Planet Technologies hebben voor Megabit 2003 een ongekende hoeveelheid bandbreedte gereserveerd. De in totaal 600 stuks 100 megabit switchpoorten zullen door middel van patchpanels direct aan de man worden gebracht. Uiteraard is er ook een dekkend WiFi netwerk, met behulp van een speciale hotspot straalpaal met een capaciteit tot 60 simultane gebruikers op 11 Mbps.

Megabit biedt een uitgebreid programma met lezingen, workshops en discussies. Uiteraard is er uitgebreide aandacht voor technische ontwikkelingen, zoals een Windows2000/2003 security overview; de toekomst van breedband, Multicasting IPv4, LASERs/Amplifiers and Wavelength multiplexing, BGP, IPv6, Digital Forensics, Lockpicking, TCP Rate Control en QoS in Wide Area Networks, MyAS, RIS en Test Traffic Measurement, en DNSSecure. Dit jaar zullen echter ook een aantal politieke en juridisch getinte onderwerpen aan de orde komen, zoals spam, P2P technologie en auteursrecht, de EU voorstellen rond software octrooien, en privacy. Met deze toevoegingen aan het programma wil de organisatie publiek interesseren dat normaal niet snel naar een hackersfestival zou komen: Megabit 2003 is ook voor managers, juristen, politici, en andere niet-technici die geïnteresseerd zijn in internet-gerelateerde onderwerpen een belangrijk evenement.

Naast dit programma biedt Megabit 2003 ook meer dan genoeg ruimte voor ontspanning. Ter plekke wordt een mobiele bar ingericht, elke avond worden films vertoond, er worden tafeltennis- en darttoernooien georganiseerd, zelfs een cursus vuurspuwen ontbreekt niet. Op het terrein in Ede wordt een camping ingericht met stromend water, douches, toiletten, en stroomvoorziening. Bezoekers die niet in een tentje op het terrein willen overnachten, kunnen terecht in een nabij gelegen hotel.

Hoofdsponsors van Megabit 2003 zijn BIT en XS4ALL. Dat Megabit 2003 op een breed draagvlak in de Nederlandse IT branche kan rekenen blijkt alleen al uit de namen van bedrijven die zich verder als sponsor hebben aangemeld. Naast BIT en XS4ALL zullen ook AMS-IX, GN-IX, Enertel, Imtech Telecom, Infraconcepts, Extreme Networks en de NLIP een financiële bijdrage aan het evenement leveren.

Voor meer info over Megabit 2003, zie http://www.megabit.nl


-Noot voor de redactie:

Ingezonden persbericht