Gemeente Tilburg

21-7-2003
Kunstgrasvelden resultaat inhaalslag sportvelden

Tilburg ligt met zeven kunstgrasvoetbalvelden landelijk voorop

Voetbalvereniging Sarto krijgt een kunstgrasveld op het complex aan de Gilzerbaan. Sarto betaalt zelf mee aan dit kunstgrasveld. Verder wordt op het
hockeycomplex van de T.M.H.C. Tilburg aan de Bredaseweg een grasveld omgezet in kunstgras. Het aantal kunststofvelden voor deze hockeyclub komt hiermee op drie. Ook hier is sprake van een gezamenlijke bekostiging.

Het college neemt verder een voorschot op de herinrichting van het sportgebied Stappegoor door voor gezamenlijk gebruik en via gezamenlijke bekostiging een kunststof combinatieveld voor hockey en voetbal aan te leggen voor de T.M.H.C. Forward, de Amateurvoetbalvereniging Willem II, Fontys Sporthogeschool en ROC Midden-Brabant. Deze besluiten zijn opgenomen in de nota Vogelvlucht over de buitensportaccommodaties, die het college afgelopen maandag heeft vrijgegeven.

Met de vaststelling van de Kadernota Sportbeleid 2001-2006 Sport daar draait het om is door de raad extra geld beschikbaar gesteld van 325.000 in 2002 oplopend tot
429.000 in 2006 om een inhaalslag mogelijk te maken op het gebied van groot onderhoud, renovatie en modernisering van sportaccommodaties. Na een eerste onderzoek bleek dat er veel behoeften nog steeds niet zouden kunnen worden ingevuld. Daarom is er vervolgens via het Algemeen Beleidsplan College opnieuw een jaarlijks bedrag uitgetrokken; ditmaal 200.000 voor de zogenaamde tweede fase. Om de inhaalslag mogelijk te kunnen maken zijn het afgelopen jaar alle buitensportaccommodaties geïnventariseerd, de knelpunten in beeld gebracht en zijn voorstellen tot oplossingen geformuleerd. De resultaten zijn verwoord in de nota Vogelvlucht.

Alvorens het College tot definitieve besluitvorming zal overgaan, wil het de voorgenomen inhaalslag buitensportaccommodaties na het zomerreces eerst nog bespreken met de Tilburgse Sportraad en met de verenigingen die sporten op de 30 complexen die zijn onderzocht.

De drie genoemde projecten zijn inmiddels zo ver doorgesproken met de verenigingen dat ze snel kunnen worden gerealiseerd, zodat de clubs ze nog voor november in gebruik kunnen nemen. Het aantal voetbalkunstgrasvelden in Tilburg ligt dan op zeven, waarmee de stad koploper is in Nederland. Eerder is er kunstgras gelegd op de voetbalcomplexen van NOAD, RKTVV, Triborgh, Were Di, 't Zand en Willem II BVO.
De reden waarom gekozen is voor kunstgras is dat het duurzaam is, intensief gebruikt kan worden en minder onderhoudskosten met zich meebrengt dan gewoon gras.