CBS
Waarde aandelen en obligaties gelijk bij verzekeraars en pensioenfondsen

Bij verzekeraars en pensioenfondsen is in het eerste kwartaal van 2003 de totale waarde van de aandelen in de beleggingsportefeuille nagenoeg gelijk aan de waarde van de obligaties. Dit is voor het eerst sinds 1998. Als gevolg van dalende beurskoersen is hun aandelenportefeuille in het eerste kwartaal van 2003 afgewaardeerd met 21 miljard euro, zo blijkt uit cijfers van het CBS.
De kwartaalcijfers van de balansen voor verzekeraars en pensioenfondsen voor de periode 2000-2002 zijn door het CBS bijgesteld.

Obligaties halen aandelen in
In het eerste kwartaal van 2003 is het belang van aandelen in het balanstotaal van de verzekeraars en pensioenfondsen tezamen, voor het eerst sinds 1998, nagenoeg gelijk aan het belang van obligaties (beide 35 procentpunt van het balanstotaal). In het eerste kwartaal van 2002 bedroegen deze percentages nog 43 procentpunt voor aandelen en 30 procentpunt voor obligaties.
Bij verzekeraars is in het eerste kwartaal van 2003, vergeleken met de portefeuilleverdeling van een jaar daarvoor, het belang van de aandelen in het balanstotaal met 7 procentpunt gedaald tot 26 en bij pensioenfondsen met 8 procentpunt tot 41. De toename van het belang van de obligatieportefeuille is voornamelijk te vinden bij de pensioenfondsen, namelijk een stijging van 8 procentpunt. Bij de verzekeraars is de toename 2 procentpunt. In totaal is nu 70 procent van de balans belegd in effecten, een jaar geleden was dit nog 73 procent. Het belang in liquide middelen is toegenomen.

Waardeveranderingen voornamelijk negatief
Ten gevolge van de dalende beurskoersen is in het eerste kwartaal van 2003 de waarde van de aandelenportefeuille van verzekeraars en pensioenfondsen met bijna 21 miljard euro gedaald, dit is een daling van 8 procent. De waardestijgingen van de beleggingen zijn in het eerste kwartaal van 2003 heel beperkt: slechts 0,5 procent op onroerende goederen en 0,3 procent op obligaties.
Verzekeraars en pensioenfondsen hebben per saldo voor 5 miljard euro aan obligaties gekocht, waarvan 4 miljard euro door verzekeraars. Er is voor 8 miljard euro aan aandelen gekocht, waarvan 3 miljard euro door de verzekeraars en ruim 5 miljard euro door de pensioenfondsen. De aan- en verkooptransacties van obligaties lagen in het eerste kwartaal van 2003 op een vergelijkbaar niveau als het gemiddelde van de voorgaande vier kwartalen. Bij de aandelen lagen zowel de aankopen als de verkopen op een lager niveau dan gemiddeld in 2002.

Cijfers periode 2000 - 2002 bijgesteld
Uit nadere analyse is gebleken dat eerder gepubliceerde cijfers voor de periode 2000 - 2002 niet correct waren vanwege dubbeltellingen en mutaties in de onderzoekspopulatie gedurende deze periode. De cijfers voor 2000-2002 zijn door het CBS bijgesteld. De volledige reeks met herziene cijfers is gepubliceerd in tabel 3.

Technische toelichting
Vanaf het eerste kwartaal van 2002 is de statistiek aangepast, teneinde aan nieuwe internationale verplichtingen te kunnen voldoen. In de nieuwe opzet is de vraagstelling uitgebreid tot een volledige balans. Met de nieuwe cijfers is het mogelijk om een completer en consistenter beeld te schetsen dan in de oude opzet waarbij alleen naar de samenstelling van de beleggingen werd gevraagd.

PB03-137
21 juli 2003
9.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek