Socialistische Partij

Festival Tomaat Lees het (bijna) volledige programma en bestel voordeelkaarten!

Vervoer rond Eindhoven eindelijk veiliger?

21-07-2003 * Na jaren van intensieve campagne door de SP heeft de minister van VROM bekendgemaakt dat er stappen ondernomen worden om de gevaren van vervoer van LPG op de rondweg bij Eindhoven te beperken. Het besluit van de minister is voorafgegaan door een ongeluk waarbij een LPG-tankwagen in brand vloog op de zogenaamde Poort van Metz, een druk kruispunt bij de A2 bij Eindhoven. Volgens de burgemeester van Eindhoven is de stad aan een regelrechte ramp ontsnapt. Indien de tankwagen ontploft was, had zich een grotere ramp voltrokken dan in Enschede, aldus burgemeester Welschen.

Naar aanleiding van de bijna-ramp vroeg SP-Kamerlid Krista van Velzen aan de minister hoe het mogelijk is dat een transport van gevaarlijke stoffen kan plaatsvinden op een route met verhoogd risico. Er werd namelijk gewerkt aan de A2 rond Eindhoven. Door de wegwerkzaamheden vinden bijna dagelijks ongelukken plaats op de Eindhovense ringweg. Van Velzen herhaalt in haar vragen aan de minister het voorstel van de SP om transport van gevaarlijke stoffen te laten plaatsvinden op minder drukke tijden (bijvoorbeeld 's avonds) en om transport te leiden langs minder drukke gebieden.

De SP zet zich al enkele jaren in voor de beperking van de risico's van het transport van gevaarlijke stoffen zoals LPG en chloor over de weg en spoor. De actie "Rood sein voor de chloortrein" heeft de aandacht gevestigd op de noodzaak om het transporttreinen met chloor te weren uit de stadscentra.

Volgens de SP moet het transport van gevaarlijke stoffen beperkt worden door productie en gebruik bij elkaar in de buurt te laten plaatsvinden. Indien transport noodzakelijk is, zoals bij LPG, moet het op de risico's beperkt worden door het veiligste transport te gebruiken: omleiding om woonkernen heen, lage snelheden om ongelukken te voorkomen en meer gebruik van de veiligere binnenvaart. De SP-raadsfractie in Eindhoven heeft in een reactie op het ongeluk voorgesteld om zolang er nog wegwerkzaamheden plaatsvinden transport van gevaarlijke stoffen rond Eindhoven alleen onder politiebegeleiding te doen plaatsvinden.