MUSEON

Goochelaars (in spé) opgelet!

Goochelaars (in spé) opgelet!
Tentoonstelling 'Goochelen, trucs en goocheldozen van Wittus Witt' in
Museon Den Haag

De tentoonstelling 'Goochelen, trucs en goocheldozen van Wittus Witt' is samengesteld naar aanleiding van het 22e World Magic Congress 2003 in het Nederlands Congres Centrum in
Den Haag. 2500 goochelaars uit de hele wereld volgen van 21 tot en met 26 juli een uitgebreid programma waar de allerlaatste ontwikkelingen van deze bijzondere branche worden belicht. Bovendien dingen de 150 beste goochelaars van de wereld tijdens deze kampioenschappen naar de gewilde titel 'Wereldkampioen Goochelen'.

Meestergoochelaar Wittus Witt
In de tentoonstelling van de bekende Duitse goochelaar Wittus Witt zijn goocheldozen uit twee eeuwen te bewonderen, die hij in de loop van 30 jaar bijeengebracht heeft.
Inmiddels omvat de verzameling zo'n 1.200 verschillende exemplaren. Overal ter wereld wordt de collectie als de grootste en de omvangrijkste in zijn soort beschouwd. Deze staat dan ook al heel wat jaren in het 'Guinness Book of Records' vermeld. Ongeveer 70 van de mooiste en merkwaardigste stukken worden in deze bijzondere expositie getoond. De bezoeker vindt hier niet alleen de oudste dozen uit het begin van de 19e eeuw, maar ook de nieuwste exemplaren uit onze tijd.

Goocheltrucs uitgelegd
Mede dankzij de toverdozen won de kunst van de misleiding in het begin van de 19e eeuw steeds meer aan populariteit. Kinderen waren de voornaamste doelgroep. Iedere goocheltoer met een duidelijk effect is voor een volwassene net zo wonderbaarlijk voor een kind. In het begin is een toverdoos zelfs vaak een teleurstelling voor kinderen, omdat ze helemaal niet weten hoe ze ermee moeten toveren. Een kind moet zo abstract leren denken dat het aanvoelt dat hij of zij alleen voor de anderen goochelt. Alleen bij de toeschouwers ontstaat de illusie van tovenarij. Om de kinderen op een leuke manier te leren omgaan met hun goocheldoos zal, naast de uitleg op de tentoonstelling zelf, op vaste tijden een goocheldokter in de tentoonstelling zijn, die enkele trucs kan uitleggen en kan helpen bij goochelproblemen. Op zondag 15, 22, 29 juni, 6 en 13 juli en donderdag 17, 24, 31 juli en 7, 14, 21, 28 augustus is van 13:30 tot 16:00 uur spreekuur bij de goocheldokter.
Ook zullen twee goochelweekenden georganiseerd worden. Op 14 & 15 juni en 9 & 10 augustus zullen door het weekend heen voorstellingen worden gegeven en kunnen vragen beantwoord worden.