Stichting Aids Fonds


Roze Kermis: Aids Fonds verkoopt 'wuppies' voor Zuid-Afrikaans project

Amsterdam, 15 juli 2003

Maandag 21 juli aanstaande is het weer Roze Maandag op de Tilburgse kermis. Ook dit jaar worden er roze wuppies ten bate van het Aids Fonds verkocht. De opbrengst van de wuppieverkoop gaat naar the Counselling Info Desk of the Gay and Lesbian support group (CIDGL), een homo-organisatie in Zuid-Afrika. Het CIDGL verricht op het Zuid-Afrikaanse platteland en in townships baanbrekend werk door het verstrekken van informatie en voorlichting over homoseksualiteit en hiv/aids.

Voor het vierde achtereenvolgende jaar verkopen vrijwilligers van het Aids Fonds wuppies aan de bezoekers van de Roze Maandag. Het klevende pluizebolletje kost 1,50 per stuk .
(vier stuks voor 5,-). Vorig jaar was de opbrengst van de wuppieverkoop 23.500. Hopelijk wordt dit jaar eenzelfde bedrag of méér voor het Aids Fonds binnengehaald.

Doelbestemming dit jaar is een aids-project in Zuid-Afrika. In dit land is meer dan 11% van de bevolking hiv-geïnfecteerd. Aangezien medicatie voor de meeste Zuidafrikanen onbetaalbaar is, betekent dit een humanitaire, sociale en economische ramp. De gemeente Tilburg werkt al jaren samen met de gemeente Lekoa Vaal in Zuid-Afrika (waar 30% van de inwoners geïnfecteerd is!) Omdat binnen deze samenwerking veel aandacht bestaat voor deskundigheidsuitwisseling rond gezondheidszorg en aids, lag de keuze voor het CIDGL-project voor de hand. Het CIDGL biedt immers hulp en organiseert voorlichtingsbijeenkomsten op het gebied van homoseksualiteit, hiv en aids.

Uit onderzoek van het CIDGL blijkt dat:

* openlijk homoseksuelen die tevens seropositief zijn gediscrimineerd worden;

* slechts een op de twintig homoseksuele mannen en lesbische vrouwen voor hulp en informatie naar een overheidsinstantie gaan. De angst voor stigmatisering speelt hierbij een rol;
* de overwegend zwarte bevolking van de regio homoseksualiteit als een typisch blank probleem ziet.

Maandag 21 juli aanstaande zullen om 13.30 uur op het podium voor het Tilburgse Stadhuis de allereerste roze wuppies verkocht worden aan Hans Janssen, de Tilburgse wethouder voor Kermiszaken en aan Fidelis Oviahon, stafmedewerker van CIDGL. Laatstgenoemde bezoekt speciaal voor de gelegenheid de Tilburgse Kermis. De Roze Kermis zal daarna feestelijk worden geopend met een optreden van songfestivaldeelnemer Esther Hart.