Provincie Limburg

Nieuwe concessies openbaar vervoer in 2005 (171) Het Heuvelland in concessie Zuid-Limburg

Gedeputeerde Staten (GS) hebben ingestemd met de uitgangspunten voor het traject van aanbesteden van het openbaar busvervoer in Limburg. Het belangrijkste uitgangspunt is het verlenen van maximaal twee concessie-gebieden, te weten Noord- en Midden-Limburg en Zuid-Limburg. De bestaande concessie Heuvelland wordt opgenomen in de nieuwe concessie voor Zuid-Limburg.

De reden waarom de concessie Heuvelland wordt opgenomen in de nieuwe concessie voor Zuid-Limburg is gebaseerd op het feit dat de huidige concessie Heuvelland zowel vervoerstechnisch als financieel een te kleine omvang heeft. De concessie Noord- en Midden-Limburg kan om deze redenen zonder opsplitsing worden gehandhaafd. Een verdere combinatie van de concessies Noord- en Midden-Limburg en Zuid-Limburg is vervoerstechnisch mogelijk, maar is uit oogpunt van concurrentie wat betreft de financiële omvang te groot. Hierdoor bestaat er naar verwachting onvoldoende interesse van nieuwe aanbieders van openbaar busvervoer. De concessieverlening vindt plaats voor een periode van maximaal zes jaar met een vroegst mogelijke ingangsdatum van 1 juli 2005.

Het aanbesteden van het openbaar busvervoer geldt in een later stadium ook voor de concessie van de gemeente Maastricht. Naar verwachting wordt waarvoor de huidige VOC status (Vervoersautoriteiten Openbaar vervoer Centrumgemeenten) per 1 januari 2004 opgeheven. Over de veranderingen in de concessieverlening, die noodzakelijk zijn na de opheffing van de VOC status van Maastricht, nemen GS op een later moment een besluit.

Het aanbesteden van het (toekomstige) lightrail, spoorwegvervoer en de huidige CVV systemen (Collectief Vraagafhankelijk Vervoer) vindt gescheiden plaats.

Op grond van de Wet personenvervoer 2000 (Wp2000) wordt het openbaar vervoer sinds 1 januari 2002 op basis van concessies uitgevoerd. GS zijn het bevoegd gezag ten aanzien van de concessieverlening in Limburg, met uitzondering van de concessie van de gemeente Maastricht. GS hebben per 1 januari 2002 drie concessies verleend, te weten: de concessies Noord- en Midden-Limburg en Zuid-Limburg aan Hermes Openbaar Vervoer BV en de concessie Heuvelland aan Limex BV. Aanleiding tot het ingaan van een nieuw traject van concessieverlening is enerzijds het aflopen van de verleende concessies en anderzijds de komende verplichting van rijkswege om de concessies Europees aan te besteden.
21-7-2003 09:42