Gemeente Lelystad

Stadhuisplein 2
8232 ZX Lelystad
0320 278911
Postbus 91
8200 AB Lelystad
> Woonwensen lelystad onderzocht

Gunstige prijs/kwaliteit verhouding zal Lelystad de komende jaren doen groeien

Lelystad heeft de potentie om in de komende jaren een forse groei door te maken op de woningmarkt. Om die groeiambitie waar te maken, zal het noodzakelijk zijn vooral de mogelijkheden te creëren om direct aan het water te wonen. Projectontwikkelaar Bouwfonds Ontwikkeling en de gemeente Lelystad hebben een onderzoek uit laten voeren naar de woonwensen van belangstellenden voor een nieuwbouwwoning in Lelystad. Aanleiding voor dit onderzoek is de wens van de gemeente om in de komende jaren diverse nieuwbouwlocaties te ontwikkelen zoals de kuststrook, het stadshart en Lelystad-Zuid. Om deze nieuwbouw zoveel mogelijk aan te laten sluiten bij de wensen van de consument is het onderzoek uitgevoerd.

Bijna 1.500 huishoudens die als belangstellende voor een nieuwbouwwoning staan ingeschreven bij de gemeente Lelystad, zijn benaderd met vragen over hun gewenste woning en woonomgeving. Wat betreft de gewenste woning en woonomgeving wijken de respondenten nauwelijks af van het landelijke beeld: een vrijstaande woning of twee onder één kap zijn het meest gewenst en deze zouden bij voorkeur in een rustige, groene omgeving moeten staan. Ook de villawijk is populair. Opvallend is dat een stedelijke woonomgeving, ook wanneer dat bestaat uit een historisch grachtenmilieu, nauwelijks gewaardeerd wordt door de belangstellenden. Respondenten kiezen dus liever voor nieuw dan voor oud en liever voor rust en ruimte dan voor dynamisch en bedrijvig. Daarbij hoort ook het feit dat de belangstellenden liever voor de deur parkeren dan in collectief gebied. Ruim 74% van de respondenten geeft aan een parkeerplaats op eigen erf te wensen, ook als dit ten koste gaat van een grotere tuin.

Zowel bij de jongere als de oudere respondenten zijn de vrijstaande woning en de twee onder één kapwoning veruit het populairst. Het maakt daarbij niet uit of deze een meer traditionele vormgeving hebben of een moderne. Wel belangrijk vindt men de kavelgrootte: bijna driekwart van de respondenten wenst een kavel tussen de 200 en 500 m2. De prijs die men voor de gewenste woning wil betalen, varieert tussen de EUR 181.000 en EUR 227.000 voor een twee onder één kap en tussen EUR 227.000 en EUR 272.000 voor een vrijstaande woning.

Uit het onderzoek komen een aantal aanbevelingen naar voren. Zo blijkt waterfrontwonen (wonen direct aan het water) een belangrijke aantrekkingskracht te hebben. Wil Lelystad in de toekomst haar groeidoelstelling waar maken, dan zal vooral het creëren van een dergelijk milieu noodzakelijk zijn. Datzelfde geldt voor wonen in het groen. Gezien de geringe belangstelling voor wonen in de nabijheid van water, moet gedacht worden aan kleinschalige buurten met waterrijke fronten en een groen binnengebied.

Wat betreft de typen woningen die ontwikkeld zouden moeten worden, valt de grote belangstelling voor duurdere types op, terwijl de gewenste prijs relatief laag ligt. Daaruit blijkt dat de gunstige prijs/kwaliteitverhouding van Lelystad een belangrijke aantrekkingskracht heeft. Dat geldt in versterkte mate voor de huishoudens die van buiten Lelystad komen. De gemeente zal deze factor dan ook ten volle moeten benutten, wil zij in de komende jaren doorgroeien naar een inwoneraantal van ca. 80.000.

Bron: Bouwfonds Ontwikkeling regio Midden-Oost

---

Geplaatst op 18 juli 2003