Gemeente Lelystad


Stadhuisplein 2
8232 ZX Lelystad
0320 278911
Postbus 91
8200 AB Lelystad
> Blauwalg in bovenwater

Momenteel is er zeer plaatselijk overlast door blauwalg in het Bovenwater. Op korte termijn is het niet mogelijk hier iets aan te doen. De huidige situatie wordt bepaald door twee factoren. Het zonnige, droge en warme weer in de afgelopen periode heeft de kans op blauwalg vergroot. Verder is het Bovenwater in een overgangssituatie en is er nog geen ecologisch evenwicht in de plas.

Ook andere grote oppervlaktewateren in Nederland vertonen nu bloei van blauwalg. Koeler weer met wat wind zal de overlast duidelijk verminderen. Het plaatsen van waarschuwingsborden is momenteel weinig zinvol. Afhankelijk van de weersomstandigheden kunnen de knelpunten namelijk steeds op andere locaties ontstaan. De aangetroffen soort verdwijnt vanaf begin september vanzelf. Zorg er wel voor dat u niet in aanraking komt met de alg. De algen kunnen giftige stoffen produceren die leiden tot o.a. misselijkheid, buikpijn en diarree.

Eigen risico

Zwemmen in open water is altijd voor eigen risico. Omdat het grootste deel van het Bovenwater geen zwemwater is, is er ook geen controle op de kwaliteit als zwemwater. Alleen het strand aan de Uilenweg is aangewezen als zwemwater en wordt gecontroleerd. Daar is nog geen overlast van Blauwalg geconstateerd. Voor meer informatie over alle provinciale zwemwaterlocaties en nuttige tips, kunt u terecht op de internetsite van de Provincie Flevoland ( www.flevoland.nl )

Onderhoud en ontwikkeling Bovenwater

Om watersport mogelijk te maken worden de waterplanten in het Bovenwater intensief gemaaid. Waterplanten zijn echter noodzakelijk om het water helder te houden. Tot voor kort werden de planten tot op de bodem afgemaaid. De waterkwaliteit is hierdoor de laatste jaren duidelijk slechter geworden. Ook is de overlast door blauwalg toegenomen.

Afgelopen jaar is daarom gestart met een andere maaiwijze. De planten worden nu ruim boven de bodem afgemaaid. Zo blijft er begroeiing en veroorzaakt het maaien geen troebel water meer. Ook kranswieren kunnen zich nu ontwikkelen. Dit zijn planten die laag blijven en daardoor de watersport niet hinderen. Bovendien houden ze het water helder.

Ook de wateraanvoer van het Bovenwater is veranderd. Er is nu een hevel gemaakt waarmee water uit het Markermeer wordt ingelaten. Dit is kwalitatief beter dan het water uit de Lage Dwarsvaart, waar tot nu toe het water vandaan kwam.

Alle maatregelen bij elkaar moeten er op termijn voor zorgen dat bestaande problemen, zoals de blauwalg, in de toekomst verminderen. Echter, het zal wel enige jaren duren voor de resultaten zichtbaar worden.

---

Geplaatst 14 juli 2003