Raad voor het openbaar bestuur

Datum laatste wijziging: 21 juli 2003

Trias informatica, ICT en overheid in vogelvlucht

Het belang van informatie- en communicatietechnologie (ICT) voor de overheid dreigt van de politieke agenda te verdwijnen. ICT kan echter een belangrijke bijdrage leveren aan het oplossen van urgente maatschappelijke problemen. Winst is vooral te halen bij het meer en beter delen van informatie. Helaas overheerst bij het delen van informatie wantrouwen en geslotenheid. Het wordt tijd dat de minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties (BVK) deze patstelling doorbreekt.

Dit stelt de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in het advies Trias Informatica, dat op donderdag 17 juli aan de minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties is aangeboden. Het advies van de Rob is opgenomen in een bundel met daarin samenvattingen van twaalf rapporten over ICT en overheid en interviews met de verschillende voorzitters van ICT commissies. Kijkend naar de vele rapporten die de afgelopen jaren verschenen zijn, concludeert de Rob dat het kabinet het erbij heeft laten zitten. ICT kan een belangrijke bijdrage leveren aan betere prestaties van de overheid doordat informatie gemakkelijker kan worden gedeeld. Het grote probleem is echter gebrek aan vertrouwen. Dit leidt tot angst voor misbruik van gedeelde informatie en angst voor afkalving van zelfstandigheid. De Rob formuleert in zijn advies drie strategische kernbeslissingen.

Uitgebreide informatie over dit advies kunt u vinden op deze pagina.

Thema's Rob 2004

De Raad voor het openbaar bestuur is op dit moment bezig met de nadere invulling van het werkprogramma voor 2004. De Raad clustert zijn adviezen rond vier thema's:

- De kwaliteit van de overheid

- Het functioneren van de politieke democratie
- Schalen en grenzen

- Veiligheid
Onderstaande link verwijst naar een tekst waar de thema's worden geïllustreerd en kort de stand van zaken op de verschillende thema's wordt beschreven.

Thema's Raad voor het openbaar bestuur 2002 - 2004

Uit de vergadering van de Rob op 10 juli 2003

De Raad heeft gesproken over de gekozen burgemeester. Hoewel het kabinet in oktober over dit onderwerp met een notitie komt, heeft de Raad beslist los daarvan door te gaan met de voorbereiding van een advies over dit onderwerp. In het najaar wordt gekeken op welke wijze de notitie van het kabinet wordt meegenomen in het advies van de Raad. De Raad kiest ervoor niet in te gaan op de principiële vraag of de gekozen burgemeester wenselijk is. In het advies zal worden ingegaan op de verschillende modaliteiten.

Daarnaast heeft de Raad gesproken over mogelijke advisering over de EU. De Raad buigt zich de komende periode over de Nederlandse beïnvloeding van het EU beleid en over de gevolgen van de EU voor het binnenlands bestuur.

Het derde onderwerp betrof de wijziging van het kiesstelsel. De Raad is begonnen met het voorbereiden van een advies. Van belang is dat in het advies wordt besproken waarom we het kiesstelsel willen wijzigen. Daarnaast worden verschillende varianten uitgewerkt met een beschrijving van de voor- en nadelen.

In deze vergadering nam de Raad afscheid van prof.dr. W.B.H.J. van de Donk. De Raad had veel waardering voor de inhoudelijke inbreng en collegialiteit van de heer Van de Donk. De heer Van de Donk heeft ervoor gekozen het lidmaatschap van de Rob niet te blijven combineren met het lidmaatschap van de WRR.

---