Politie Zeeland


SLOT - PERSBERICHT

O-4992-2003 AANVARING SCHEPEN WESTERSCHELDE
Op zondag 20 juli 2003 omstreeks 2.20 uur vond in het Nauw van Bath een aanvaring plaats tussen twee met containers geladen schepen - de MAERSKBAHREIN en de PELICAN 1- de laatste is tegen de wal gezet ter hoogte van Bath. Het schip lekt minimaal olie. Voor de bestrijding zijn hiervoor twee olie bestrijdingsvaartuigen aanwezig. De situatie op maandagmorgen 21 juli 2003 omstreek 9.30 uur is:

Het lossen van het schip heeft de stabiliteit vergroot.

Uit het schip loopt nagenoeg geen olie meer. Daarnaast is begonnen met het leegpompen van de olie uit het schip.

De overheidsdiensten zijn gisterenmorgen bij elkaar gekomen nadat de kapitein van het schip bij binnenkomst op de Westerschelde aan het Schelde Coördinatie Centrum had gemeld gevaarlijke stoffen aan boord te hebben.

Op basis van deze informatie en de risico's verbonden aan de gevaarlijke stoffen is een operationeel team gevormd waarin onder meer de twee betrokken burgemeesters van de gemeenten Reimerswaal en Hulst, rijkswaterstaat, de regionale brandweer, Geneeskundige Hulp bij Ongevallen en Rampen en de politie (KLPD en regio) zitting hadden. Vanuit het operationeel team zijn de activiteiten gecoördineerd en voorbereidingen getroffen voor eventuele calamiteiten.
In de loop van de avond en nacht zijn de risico's voor eventuele calamiteiten verder afgenomen. Op basis van deze situatie hebben de afzonderlijke overheidsdiensten besloten om over te gaan naar GRIP 0.

Dit betekent dat als het nodig is de werkzaamheden van de verschillende diensten, de gemeente, de politie, de brandweer en rijkswaterstaat nog gecoördineerd plaatsvindt.

Dit betekent eveneens de voorlichting over het vervolg van de acties door de discipline zelf plaats vindt.

Het extra publieksnummer is inmiddels weer opgeheven.


---- --