Ingezonden persbericht


Persbericht

Enkele partijen Turkse biologische rozijnen uit de markt gehaald

De Nederlandse controleorganisatie Stichting Skal heeft een aantal partijen biologische rozijnen uit Turkije afgekeurd. Een routineanalyse bracht aan het licht dat de rozijnen residuen van Carbendazim en in een paar gevallen Procymidon bevatten. Deze middelen worden in de reguliere teelt gebruikt om schimmels te bestrijden. In de biologische teelt is het gebruik er van verboden.

De aangetroffen hoeveelheden Carbendazim en Procymidon liggen beneden de residutolerantie, dat is de hoeveelheid die bij een normaal gebruik van bestrijdingsmiddelen warenwettelijk in het product aanwezig mag zijn. Dat betekent dat deze rozijnen wel in Nederland verhandeld mogen worden. Ze mogen echter niet als biologisch op de markt gebracht worden.

Skal heeft inmiddels alle voorraden Turkse biologische rozijnen bij importeurs en verwerkers geblokkeerd. De rozijnen mogen pas als biologisch verkocht worden nadat analyse heeft aangetoond dat zij geen residuen van de bestrijdingsmiddelen bevatten. De groothandels van biologische producten waaronder Natudis, De Nieuwe Band en Terrasana hebben alle natuurvoedingswinkeliers en supermarkten verzocht om de rozijnen en producten met rozijnen die mogelijk besmet zijn van de schappen te halen totdat de laboratoriumuitslagen bekend zijn. Het onderzoek is nog in volle gang waardoor nog niet van alle partijen Turkse rozijnen duidelijk is of ze besmet zijn. De producten waarvan de uitslag wel al bekend is, zijn afhankelijk van het resultaat vrijgegeven of uit de handel gehaald.

Een oorzaak dat er residuen van Carbendazim en Procymidon op de rozijnen zijn aangetroffen, zou kunnen liggen in de extreem vochtige periode tijdens de oogsttijd van de rozijnen. Conventionele rozijnentelers spuiten dan met chemische bewaarmiddelen om schimmelvorming tegen te gaan. Of de biologische rozijnen besmet zijn door conventionele buurtelers of dat de biologisch werkende telers zelf de middelen gebruikt hebben, is momenteel nog niet duidelijk. Dit moet nog nader onderzocht worden.

Biologische rozijnen worden grotendeels geïmporteerd uit Turkije en Californië. Er zijn alleen residuen in een aantal partijen Turkse rozijnen aangetroffen.

Openheid van zaken geven ziet Biologica als voorwaarde om te werken aan duurzaam vertrouwen van consumenten in het biologische product. Biologica zal in samenwerking met Skal en LNV maatregelen nemen die herhaling van dit soort incidenten in de toekomst moeten voorkomen.

Einde persbericht

Meer info: Biologica, Annelijn Steenbruggen, tel. 030-2339970, www.platformbiologica.nl

Biologica is de beleids- en promotieorganisatie voor biologische landbouw en voeding.