TNT Post Groep NV

TPG verwerft baanbrekend logistiek contract in China

21 juli 2003

Het post, express en logistieke bedrijf TPG N.V. heeft via de Chinese joint venture ANJI-TNT Automotive Logistics Company (ANJI-TNT), onderdeel van zijn logistieke divisie, het grootste contract verworven dat ooit in China is gesloten op het gebied van de inbound logistics voor de automobielindustrie. Dit vijfjarige contract tussen ANJI-TNT en Shanghai Volkswagen (SVW) is ondertekend tijdens de recente viering van de eerste verjaardag van de ANJI- TNT joint venture en vertegenwoordigt naar verwachting een totale omzet van meer dan EUR 100 miljoen.

De Chinese automobielmarkt groeit momenteel explosief. In 2002 is de verkoop van lokaal geproduceerde personenauto's met 56% gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar. In 2003 worden vergelijkbare groeipercentages waargenomen. SVW is de grootste producent van personenauto's op de lokale markt. De Volkswagen Groep is via zijn joint ventures met SAIC en FAW (First Auto Works), met een marktaandeel van 44% in 2002, de grootste autofabrikant in de Chinese markt.

Met de verwerving van dit baanbrekende contract in een formele aanbestedingsprocedure van SVW, waarin tegen belangrijke concurrenten is geboden, heeft ANJI-TNT zijn positie verder versterkt als de leidende logistieke aanbieder voor de automobielindustrie in de snel groeiende Chinese logistieke markt.

Het contract omvat de gehele lokale inbound logistics voor de productie van SVW in drie afzonderlijke assemblagefabrieken en twee motorfabrieken in Anting, bij Shanghai. SVW is bovendien van plan, in het kader van haar expansieplannen voor de Chinese markt, regelmatig nieuwe series op de markt te brengen. Zo is in 2003 reeds één nieuw model gelanceerd naast de vier die al werden geproduceerd. Deze ontwikkeling in de modellenreeks zal de toeleveringsketen nóg complexer maken.

Het nieuwe samenwerkingsverband tussen ANJI-TNT en SVW ziet zich voor de aanzienlijke taak gesteld de huidige toeleveringsketen van SVW volledig opnieuw in te richten, en tegelijkertijd de snelle groei van de productievolumes te ondersteunen en de kwaliteit van de dienstverlening te handhaven.

Voor wat betreft de onderdelenlogistiek betekent dit de herontwikkeling, de invoering en het beheer in van een eigen lokaal transportnetwerk, waar meer dan 350 toeleveranciers bij zijn betrokken. Hiernaast zal ANJI-TNT de activiteiten van twaalf bestaande opslagfaciliteiten consolideren en deze overbrengen naar één enkel nieuw opgericht Logistiek Centrum. De werkzaamheden van dit Logistieke Centrum omvatten de opslag, de herverpakking, de goederenstroom naar de productievestigingen en het beheer van de lege containers. Tevens zullen alle interne logistieke activiteiten in de SVW fabrieken overgenomen worden.

ANJI-TNT is momenteel bovendien de dedicated logistieke leverancier in China voor de distributie van voertuigen voor SVWSC (SAIC Volkswagen Sales Company), een zusterbedrijf van SVW. Het nieuwe contract betekent dan ook een verdere versterking van de relatie van ANJI-TNT met deze cliënt in China.

Het nieuwe logistieke contract is toegekend kort nadat TNT Logistics een belangrijke overeenkomst sloot voor de volledige logistieke activiteiten voor de productie van de nieuwe Volkswagen Touran in Duitsland. Het contract bouwt ook voort op de sterke relatie tussen TNT Logistics en Volkswagen in Duitsland en in het Verenigd Koninkrijk.

"Dit baanbrekende contract bouwt voort op onze bestaande relatie met VW en versterkt de positie van TNT Logistics als een van 's werelds leidende logistieke leverancier voor de automobielindustrie", aldus Roberto Rossi, Group Managing Director van TNT Logistics. "Het is ook in lijn met de strategie van ons bedrijf, die gericht is op de versterking van de aanwezigheid van TNT Logistics in Europa, Noord-Amerika, Zuid-Amerika en Azië."

TPG N.V. verleent wereldwijd, onder de twee merknamen TNT en Koninklijke TPG Post, een breed scala aan post, express en logistieke diensten. De groep heeft ruim 150.000 medewerkers in 62 landen en is in meer dan 200 landen actief. De omzet in 2002 bedroeg EUR 11,7 miljard, een groei van 5% ten opzichte van het voorgaande jaar. TPG N.V. is genoteerd aan de beurzen van Amsterdam, New York, Londen en Frankfurt.

TNT Logistics is een divisie van TPG en een van de wereldleiders op de logistieke markt. TNT Logistics ontwerpt, implementeert en beheert complexe toeleveringsketens voor middelgrote en grote bedrijven op nationaal, regionaal of mondiaal niveau. TNT Logistics is met meer dan 32.000 medewerkers actief in 36 landen en heeft in totaal ruim 6,2 miljoen m² opslagruimte in beheer. De omzet in 2002 bedroeg EUR 3,389 miljard. Bezoek voor nadere informatie de website van TNT Logistics op www.tnt.com/logistics.