Keuringsdienst van Waren

Voedsel en Waren Autoriteit

Wetgeving brandveiligheid kleding moet helder en eenduidig

Datum: 21-7-03

De Voedsel en Waren Autoriteit heeft onderzoek uitgevoerd naar de brandbaarheid van kleding. Dit naar aanleiding van het feit dat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) concept-wetgeving heeft opgesteld waarbij brandveiligheidseisen aan kleding worden gesteld. Vooruitlopend op de definitieve wetgeving heeft de VWA kleding getoetst aan de eisen die worden gesteld aan het ontwerp Warenwetbesluit brandveiligheid kleding, nachtkleding en verkleedkleding.

Uit een onderzoek van de Stichting Consument en Veiligheid (in opdracht van de VWA) is gebleken dat jaarlijks ongeveer honderd mensen zich in het ziekenhuis moeten laten behandelen aan verwondingen die een gevolg zijn van het in brand raken van kleding. Per jaar overlijden ongeveer zes tot acht mensen aan deze verwondingen.

De VWA is van mening dat consumenten niet mogen verwachten dat kleding totale bescherming biedt tegen vuur. Maar de consument mag wel verwachten dat kleding bij kortstondig contact met open vuur -zoals kaarsen- niet onmiddellijk vlam vat.

Naar aanleiding van het onderzoek adviseert de VWA de minister van VWS het Warenwetbesluit brandveiligheid kleding, nachtkleding en verkleedkleding meer eenduidigheid en helderheid te geven.

In een brief naar de Minister doet de VWA voorstellen voor verbetering van de concept-wetgeving.

Waar deze eisen zouden kunnen leiden tot een verbod op bepaalde typen kleding vraagt de VWA de Minister om nader onderzoek te doen naar uitzonderingen voor kledingsoorten, waarvan uit ongevalstudies is gebleken dat het brandrisico gering is (bijvoorbeeld kleding die beneden de taille gedragen wordt).

Daarnaast adviseert de VWA de Minister om via Stichting Consument en Veiligheid voorlichting te geven over brandveiligheid van kleding.

(Zie voor het advies en de onderzoeken: www.vwa.nl en www.keuringsdienstvanwaren.nl).