Gemeente Breda

Persberichten

21-07-2003

Koffieshop Rai moet sluiten

De burgemeester heeft koffieshop Rai aan de Haagdijk 27 vandaag gelast om de zaak per direct voor onbepaalde tijd te sluiten. De koffieshophouder heeft de regels overtreden onder meer omdat er een te grote voorraad softdrugs is aangetroffen voor gebruik in de koffieshop. Op 15 juli heeft de burgemeester de eigenaar van de koffieshop een vooraankondiging gestuurd van dit besluit. De eigenaar heeft gelegenheid gehad om tijdens een hoorzitting op 18 juli op het stadskantoor zijn zienswijze kenbaar te maken. Dit heeft niet geleid tot een ander standpunt van de burgemeester. Als koffieshop Rai niet op zaterdag 19 juli voor 15.00 uur gesloten is, zal het pand door de gemeente worden gesloten.

In het koffieshopbeleid van de gemeente Breda worden koffieshops gedoogd maar zijn wel aan een aantal strikte regels gebonden. Eén van die regels is dat de aanwezige handelsvoorraad softdrugs niet meer dan 500 gram mag zijn. De politie heeft echter op 9 juli geconstateerd dat ten behoeve van de koffieshop een voorraad van ruim 2300 gram softdrugs was opgeslagen in het pand aan de Haagdijk 62b. Dit pand ligt schuin tegenover de betreffende koffieshop op een afstand van ongeveer 30 meter. Uit onderzoek is verder gebleken dat zeer regelmatig, en soms enkele keren per dag, softdrugs vanuit het pand 62b naar de koffieshop werden gebracht. Dit valt onder de noemer van criminele activiteiten in relatie tot de koffieshop. Het is namelijk in de Opiumwet verboden om softdrugs af te leveren en te vervoeren. Ook is door deze wijze van bevoorrading, dus het nagenoeg zichtbaar vervoeren van softdrugs, de openbare orde in gevaar gebracht.

Bij de beslissing tot sluiting heeft de burgemeester ook mee laten wegen dat de exploitant zelf nooit aanwezig is in de koffieshop en dat zijn broer de zaak runt. Nu er dus blijkbaar een nieuwe exploitant is, is er feitelijk sprake van een nieuwe koffieshop. Dat laatste is in strijd met het koffieshopbeleid waarin staat dat alleen de koffieshop gedoogd blijft als er in de exploitatie van de koffieshop geen wijziging komt.

Rai viel tot op heden onder het koffieshopbeleid van de gemeente Breda als gedoogde koffieshop. Nu Rai zich niet aan de voorwaarden uit het beleid heeft gehouden, gaat de burgemeester over tot sluiting voor onbepaalde tijd.

Breda, 18 juli 2003