De Unie


ANWB: CAO resultaat

21 juli 2003 - Het heeft de nodige moeite en een flink aantal onderhandelingsrondes gekost, maar inmiddels is een CAO-resultaat bereikt. Gaande de rit hebben partijen overeenstemming over veel punten weten te bereiken. In het proces van voortschrijdend onderhandelen zijn voorts een aantal voorstellen van werkgeverszijde gesneuveld, ook hebben niet alle voorstellen van vakorganisaties de eindstreep gehaald. In andere gevallen zijn compromissen gesloten, die voor alle partijen acceptabel zijn.

Enkele onderwerpen zijn na uitvoerig overleg doorgeschoven naar de volgende CAO. Partijen willen de komende CAO-periode benutten om zich samen over probleemstellingen te buigen waarin de wederzijdse tegenstellingen nu nog te groot waren en/of nader onderzoek nodig is om de consequenties beter in kaart te brengen. Ik noem u ondermeer de OT- en roosterproblematiek bij de Hulpverlening, herziening van de OT-systematiek bij Verkoop en Services. Variabel belonen bij V+S is uit het formele overlegcircuit getrokken, maar zal in informeel verband worden bekeken.

De dominerende issues van dit CAO-seizoen waren echter de pensioenproblematiek en het loon.

Zoals u uit bijgaand overzicht zult kunnen afleiden, zijn partijen heel ver gekomen in het treffen van oplossingen voor de problematiek van de ontoereikende dekkingsgraad van het pensioenfonds. Maatregelen die wij beslist niet wensten, waarvoor geen draagvlak onder u bestaat, hebben we gelukkig kunnen afwenden. Uw werkgever gaat een extra storting in het fonds doen en gaat structureel meer premie bijdragen. Maar ook voor u hangt er een prijskaartje aan dit resultaat: U gaat meer pensioenpremie betalen, u levert uw premiespaarregeling in, en uw structurele loonsverhoging is dit jaar zeer beperkt. We gaan er voorts van uit dat naast degenen die de pensioenregeling financieren ook slapers en gepensioneerden een deel van de pijn zullen dragen, al moet formeel het pensioenfonds zelf daarover beslissen. Partijen hopen dat met dit pakket maatregelen het tij kan worden gekeerd, maar afhankelijk van de concrete ontwikkelingen zullen we ons de komende jaren opnieuw met de pensioenproblematiek moeten bezighouden. En als het een tijd echt goed gaat komt aan de orde hoe we de extra bijdragen van de medewerkers kunnen compenseren. Als meetlat willen we een zekere bandbreedte in de dekkingsgraad aanhouden.

Vanuit de actuele loonontwikkelingen bezien, vindt De Unie echter dat uw werkgever een te groot (structureel) offer van de medewerkers heeft gevraagd voor herstel van de positie van het pensioenfonds, waardoor uw koopkracht o.i. te sterk onder druk komt te staan. Uw werkgever is risicodrager van de pensioenregeling en wordt sinds vorig jaar na vele jaren van niet ongunstige premie/kostenontwikkelingen geconfronteerd met (vooralsnog oplopende) lastenstijgingen voor pensioen en vut. Dat ook wij medeverantwoordelijkheid hebben te dragen voor het systeem en dat een reële bijdrage van de werknemers wordt gevraagd voor herstel van de vermogenspositie van het pensioenfonds, staat als zodanig voor De Unie buiten discussie. De mate waarin echter niet.

De Unie kijkt namelijk ook naar de bedrijfseconomische positie van de onderneming, die in het geval van de ANWB bepaald niet ongunstig genoemd mag worden. Juist in ons eigen arbeidsvoorwaardenbeleid wordt rekening gehouden met de noodzaak van decentrale invulling, die aansluit op de positie van de ondernemingen zelf. Mede gelet op het Najaarsakkoord en hetgeen we elders onder min of meer vergelijkbare omstandigheden (ook qua pensioenproblematiek) afspreken, vinden we de loonuitkomst van deze CAO-onderhandelingen dan ook te mager om positief aan u voor te leggen. Er was echter sprake van een volstrekt eindbod, waardoor verder onderhandelen onmogelijk was, dan zouden andere hoofdpunten opnieuw ter discussie komen.

De Unie-Klankbordgroep van contactleden uit diverse onderdelen van de ANWB had bovendien tussentijds meegedacht en was nog kort vóór de laatste onderhandelingsronde geraadpleegd over de uiterste grenzen van het elastiek in onze onderhandelingsruimte qua pensioen en loon. Hoewel die toets niet door eenieder identiek beantwoord werd, lag het eindbod van de ANWB duidelijk beneden de positieve acceptatiegrens van de groep als geheel. Helaas moesten we ook vaststellen dat veel ANWBers zo onder de indruk waren van de pensioenproblematiek, dat er binnen het bedrijf gaandeweg een klimaat voor ruim inleveren was ontstaan. Dat is uw werkgever niet ontgaan!

Het totaal in ogenschouw nemend, kan De Unie daarom niet anders dan deze CAO-uitkomsten, ondanks een aantal voor u positieve onderdelen, neutraal aan u voorleggen. Dat doen we door middel van een schriftelijke stemming, met een hierbij gevoegd stemformulier. U wordt vriendelijk verzocht het stemformulier vóór 15 augustus aanstaande ingevuld aan mijn kantoor te retourneren. U kunt daarbij gebruik maken van de diverse mogelijkheden zoals op het formulier vermeld. De eindtelling vindt op 18 augustus plaats, dus stuur uw formulier tijdig in.

Indien u het CAO-resultaat in meerderheid afwijst, terwijl uw collegas van FNV en CNV de uitkomsten aanvaarden, dan zou dat in principe inhouden dat De Unie geen partij wordt bij deze CAO. Mede-deelname door De Unie aan vervolgstudies en overleg tussen partijen in de looptijd van de nieuwe CAO zou daardoor ter discussie kunnen komen. Mocht de CAO door de leden van alle drie bonden worden afgewezen, dan zullen alle partijen zich op de dan ontstane situatie moeten beraden. Waar dat uiteindelijk toe zou kunnen leiden, is niet te voorspellen, maar vooralsnog is er dan geen CAO en dus ook geen afspraken met betrekking tot de pensioenen of loonontwikkeling.

Ik meen er goed aan te doen, een en ander onder uw aandacht te brengen. Als leden hebt u immers recht hebt op duidelijkheid over het standpunt van uw vakorganisatie over de voorliggende onderhandelingsresultaten en over de risicos van een bepaalde stemmingsuitkomst.

Tot slot geef ik u mee dat u De Unie in een sterkere onderhandelingspositie kunt brengen door uw tot dusver niet-georganiseerde collegas voor De Unie te winnen. Ook ligt het in de rede om onze Klankbordgroep na de zomervakantie zo mogelijk verder uit te bouwen naar een Kadergroep, met een afvaardiging (delegatieleden) naar de onderhandelingstafels bij de ANWB. Zonder uw medewerking is dat echter niet te realiseren. Naast inzet van professionals, zijn groei en actieve ondersteuning uit het veld belangrijke voorwaarden voor de investering vanuit De Unie om onze invloed te vergroten. Met name zijn we op zoek naar meer leden met een brede kijk op het bedrijf, die medeverantwoordelijkheid willen nemen voor de collectieve belangenbehartiging en die actief inbreng willen leveren. Ik hoor graag van u via het stemformulier.

Na de vakantieperiode ontvangt u bericht over de stemmingsuitslag en de respons op bovenstaande uitvraag. Rest mij om u voor de komende weken een goede vakantie toe te wensen.

Met vriendelijke groet,

Dennis Kohen,
bestuurder

* Stemformulier (pdf)

* Integrale tekst CAO Resultaat (pdf)

* Intropagina Administratieve kantoren

maandag, 21 juli 2003