Gemeente Lingewaard


Terugkeer historische
kerkenpaden Doornenburg

Dit kerkenpad aan de Rijndijk bij de Rijnstraat is bijna aan het oog is onttrokken.

Vroeger werd veel gelopen. Om 's zondags naar de kerk te gaan zochten bewoners in het buitengebied vaak de kortste route. Zo ontstonden her en der kerkenpaden. Deze routes waren gebaseerd op het oude recht van overpad. In een tijd dat het langzame verkeer de overhand had, ontstond zo een fijnmazig netwerk van paden voor de voetganger en paard en wagen. In de loop van de tijd zijn vele kerkenpaden verdwenen, verharde wegen geworden of in onbruik geraakt. De gemeente Lingewaard wil een aantal historische kerkenpaden in ere herstellen.

Enkele inwoners van Doornenburg hebben het herstelplan enkele jaren geleden aangezwengeld. Deze groep ontwikkelde initiatieven om in Doornenburg een aantal historische kerkenpaden tussen het Pannerdensch Kanaal en de oude RK Martinuskerk weer zichtbaar te maken. Een van hen was Hans Joosten die vorig jaar is overleden. Joosten was voor de gemeentelijke herindeling wethouder van de gemeente Bemmel.

Het initiatief is overgenomen door de gemeente Lingewaard. De basis is een projectplan waarin ook de restauratie van de kasteelboerderij is opgenomen

De totale kosten bedragen bijna een half miljoen euro. Lingewaard wil 140.000 euro voor haar rekening nemen. Medefinanciers zijn de Provincie Gelderland, het Europees Fonds voor de Regionale Ontwikkeling (EFRO) en de Dienst Landelijk Gebied. Ook de Stichting tot Behoud van den Doornenburg zal een financiële bijdrage leveren.

Beleidsprogramma
De kerkenpaden in Doornenburg gaan terug tot historisch aanwijsbare routes vanaf de omgeving van kasteel De Doornenburg naar de oude RK Kerk. Het is de bedoeling dat deze oude kerkenpaden voor fietsers en wandelaars toegankelijk worden gemaakt en dat er iformatieborden worden geplaatst. Zo wordt een bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het cultuurtoerisme. In het beleidsprogramma 2001-2006 van het college wordt de uitbouw van recreatie en toerisme reeds onder de aandacht gebracht. Speerpunten zijn natuur, landschap en cultuurhistorie.

Er is gekozen voor een gefaseerde uitvoering. De eerste fase betreft een route van drie kilometer rond het kasteel en de Linge. In de tweede fase komt een kerkenpad van zo'n twee kilometer in de Roswaard in beeld. Een van de opties is de oude Veldoven te conserveren om zo het verval te stoppen. Mede door deze oude kerkenpadenstructuur worden belangrijke cultuur-historische projecten in dit gebied op een aantrekkelijke manier met elkaar verbonden.

Voor de kerkenpaden in Doornenburg is een projectgroep samengesteld. De groep bestaat uit Henk Meijer, Remie Aleven, Jan Meuwes en Piet Hendriks uit Doornenburg. Verder Gijs van Elk, secretaris van Stichting tot Behoud van den Doornenburg. De gemeente Lingewaard probeert in nauw overleg met deze mensen de kerkenpaden te realiseren. Om het project in een vroeg stadium onder de aandacht te brengen heeft de projectgroep gekozen voor het houden van een openbare informatiebijeenkomst.

Landschapsdeskundige
Anton Stortelder uit Zieuwent is uitgenodigd om zijn ervaringen te vertellen over de realisering van een kerkenpadenproject rondom zijn dorp. Stortelder is landschapsdeskundige en als initiator van de Zieuwentse kerkenpaden deskundig op het terrein van kerkenpaden. Vanuit een historisch perspectief, maar ook aan de hand van praktische tips en anekdoten uit het leven gegrepen, kan hij boeiend over dit onderwerp vertellen.

De commissie Werk, Inkomen en Economie (WIE) bespreekt het collegevoorstel voor het beschikbaar stellen van het krediet op donderdag 8 mei. Deze openbare commissievergadering wordt gehouden in de vergaderzaal tegenover het gemeentekantoor Huissen. Aanvang 20.00 uur.