Staatsbosbeheer

Samenwerking_tussen_publieke_en_private_partijen_bij_nieuwe_hollandse
_waterlinie.gif

overheid, bedrijfsleven en staatsbosbeheer bundelen expertise voor behoud waterlinie, 21 juli 2003

Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Staatsbosbeheer, ING Real Estate, Grontmij Advies & Techniek en AM Wonen starten gezamenlijk een haalbaarheidsstudie naar de mogelijkheden voor een publiek-private samenwerking (PPS) voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Hiervoor tekenen directeuren van de vijf partijen woensdag 23 juli te Driebergen een samenwerkingsovereenkomst. Het Nationaal Project Nieuwe Hollandse Waterlinie beoogt dit voor Nederland belangrijke cultureel en landschappelijk erfgoed tot een herkenbare ruimtelijke eenheid te maken en duurzaam in stand te houden.

Nieuwe Hollandse Waterlinie
De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een verdedigingslinie aangelegd tussen 1815 en 1940 en loopt van Muiden tot aan de Biesbosch. De Nieuwe Hollandse Waterlinie bestaat uit 46 forten en vijf vestingsteden en wordt verbonden door in totaal 1000 elementen (o.a. vele kazematten, sluizen en groepsschuilplaatsen). Tijdens de mobilisatie van 1939-1940 werd de Waterlinie voor het laatst in stelling gebracht en heeft het zijn militaire functie verloren. In 1999 werd de Nieuwe Hollandse Waterlinie aangewezen als Nationaal Project in de Nota Belvedere; een nota die gaat over de relatie tussen cultuurhistorie en ruimtelijke inrichting en ondertekend is door de ministeries LNV, VROM, OcenW en V&W. In de afgelopen drie jaar is door ministeries, provincies, gemeenten, waterschappen en maatschappelijke organisaties intensief gewerkt aan de totstandkoming van een ruimtelijke visie op de toekomst voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In het Linieperspectief is deze visie voor het hele gebied beschreven. Kern van de visie ligt in het behoud van de essenties van de Nieuwe Hollandse Waterlinie door het zorgvuldig toevoegen van eigentijdse functies. Daarbij zijn er mogelijkheden op het toeristisch-recreatieve vlak, educatie, waterberging en zelfs woningbouw. De oude hoofdverdedigingslijn van 85 km. kent ten westen meer het verdichte en bewoonde gebied en ten oosten het lage, weidse gebied. De samenhang tussen verdichting enerzijds en openheid anderzijds speelt een belangrijke rol in het Linieperspectief. Met de volledige realisering van het Linieperspectief zal een investering gemoeid zijn van tientallen miljoenen euros. De definitieve besluitvormingsfase over het Linieperspectief zal voor het einde van 2003 afgesloten zijn.

Haalbaarheidsstudie
Vanaf het begin bestond de intentie om private partijen in een vroeg stadium bij de planvorming te betrekken. Na een brede verkenning onder tal van marktpartijen uit de wereld van financiers, projectontwikkelaars en ingenieursbureaus, zijn door de Stuurgroep van het Nationaal Project een aantal private partijen uitgenodigd zich te kwalificeren voor deelname aan de fase waarin een ontwikkelingsprogramma zal worden opgesteld. Hieruit kwamen de reacties van ING Real Estate, Grontmij Advies & Techniek en AM Wonen (voorheen Amstelland Ontwikkeling Wonen) als beste naar voren. In de afgelopen periode is in gesprekken met deze partijen en Staatsbosbeheer, als belangrijke eigenaar, gezocht naar een vorm van samenwerking. Uitgaande van de ruimtelijke visie op de Waterlinie wordt gezocht naar concrete mogelijkheden voor private financiering. In de haalbaarheidsstudie zal dit aspect centraal staan en zullen daarnaast de mogelijkheden om te komen tot een publiek-private samenwerking worden geïnventariseerd.

Alle partijen zijn enthousiast om te kunnen bijdragen aan de verdere voorbereiding van publiek-private samenwerking voor dit prestigieuze project. De haalbaarheidsstudie, waarvan de voorbereidingen reeds van start zijn gegaan, zal zich zowel richten op een realistische kosten-batenanalyse voor de Waterlinie in haar geheel als voor de samenhangende deelgebieden. Daarnaast zal worden gekeken naar projecten die zich lenen voor uitvoering op korte termijn z.g. quick-wins en naar de risicos en de consequenties voor de organisatie rond het Nationaal Project. De eerste resultaten van het haalbaarheidsonderzoek zullen rond 1 oktober 2003 beschikbaar komen. De voor 1 november 2003 af te ronden studie levert belangrijke bouwstenen voor perspectief en inhoud van in 2004 te maken afspraken tussen allereerst overheden onderling en vervolgens tussen overheid en private partijen. In deze afspraken zal o.a. worden vastgelegd of en zo ja hoe, opstelling van een ontwikkelingsprogramma voor de Waterlinie in publiek-private samenwerking zal worden vorm gegeven.