Staatsbosbeheer

21 juli 2003

Op dit moment zijn de reeën in Flevoland aan het begin van de jaarlijkse bronsttijd. Bij de bokken (mannetjes) gieren de hormonen door het lichaam en zij zullen proberen zoveel mogelijk geiten (vrouwtjes) te bevruchten. Voorafgaand aan de paring is er het ritueel van de bok die de geit het hof probeert te maken en haar achterna jaagt. Tijdens de bronstperiode neemt de voorzichtigheid en schuwheid van deze dieren af en nemen ze zeer veel risico's door onverwacht wegen over te steken. In deze periode zijn reeën nooit alleen. Vaak zet een geit het op een lopen voor de hitsige bok, de jonge kalveren die dit voorjaar geboren zijn volgen in hun kielzog. Automobilisten moeten dus met dit gegeven rekening houden. Als er een ree op een weg wordt gesignaleerd, wordt er direct afgeremd. Maar zodra deze ree het bos ingerend is, rijdt men weer in tempo verder. Helaas hebben de reeën die het eerste ree volgen dan vaak een aanrijding met de auto.

De boswachters van Staatsbosbeheer adviseren om de plek, waar een ree op de weg gezien wordt, stapvoets te passeren. Dit om veel dierenleed en onnodige schade aan uw auto te voorkomen. Een aanrijding met een ree levert gemiddeld een schadepost op van EURO 2000.-.

Reeën verplaatsen zich meestal over een eigen wegennet door het bos, dit zijn de zogenaamde wissels. Als u regelmatig door bos- en natuurgebieden rijdt, onthoudt dan de plaats waar u een ree op de weg hebt waargenomen, en passeer deze plaatsen het gehele jaar door met gepaste snelheid. Hier is de kans groot dat de reeën vaker zullen oversteken.