Drempels weg


Voldoende steun voor waarmerk toegankelijke websites

Door onderzoek bevestigt

21-07-2003
Bron: Drempels Weg
Uit een onderzoek dat het Landelijk Bureau Toegankelijkheid (LBT) heeft laten uitvoeren, blijkt dat er in Nederland voldoende draagvlak is voor het invoeren van een waarmerk voor toegankelijke websites. Zowel bedrijven, overheden, als vertegenwoordigers van mensen met een functiebeperking vinden het belangrijk dat er een waarmerk voor toegankelijke sites komt. Een waarmerk biedt bezoekers van een website de zekerheid dat deze toegankelijk is en is daardoor een belangrijk instrument voor een toegankelijker internet voor iedereen.

Het onderzoek bestond uit gesprekken met vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, de overheid en van belangenorganisaties van mensen met een functiebeperking. Daarnaast hebben 209 organisaties gereageerd op een digitale enquête.
Het belangrijkste resultaat uit het onderzoek is dat het merendeel van de ondervraagden vindt dat er een waarmerk zou moeten komen. De meeste respondenten zijn tevens bereid zich in te zetten voor een toegankelijker internet. Een belangrijke voorwaarde is wel dat het controleren van websites op toegankelijkheid niet te duur mag zijn.

Vrijwillig of verplicht?
Opvallend is dat alleen de vertegenwoordigers van mensen met een functiebeperking vinden dat websites met een maatschappelijk karakter verplicht zouden moeten zijn het waarmerk te voeren. Bedrijven en overheden geven namelijk de voorkeur aan een waarmerk op vrijwillige basis.

Nu bekend is dat er voldoende draagvlak is voor de ontwikkeling van een waarmerk zal het Landelijk Bureau Toegankelijkheid zich inzetten om het waarmerk te kunnen realiseren. Het Landelijk Bureau Toegankelijkheid is projectleider van Drempels Weg en werkt in het waarmerkproject o.a. samen met Accessibility.nl.

Lees de samenvatting van het onderzoek.