Productschap Diervoeder

21/07/2003

Wijziging GMP voorwaarden m.b.t. borging tussenhandelaren

Hierbij stellen wij u op de hoogte van een wijziging in de GMP-voorwaarden betreffende de borging van tussenhandelaren. Hierover is recentelijk een brief gestuurd aan de geborgde tussenhandelaren en de diervoederproducenten die tussenhandelaren borgen (zie Bijlage).

Wijzigingen

Tot op heden is het mogelijk dat een niet GMP gecertificeerde tussenhandelaar (z.g. wederverkopers) die voeders aan veehouders afleveren, geborgd worden door meerdere GMP producenten van mengvoeders of voedermiddelen. De Verordening PDV erkenningsregeling GMP diervoedersector 2003 wordt op dit punt echter gewijzigd. Volgens de nieuwe voorwaarden mag een producent van mengvoeders (GMP02) of voedermiddelen (GMP04) garant staan voor een niet GMP erkende tussenhandelaar indien de tussenhandelaar slechts diervoeders afneemt van één producent die bestemd zijn voor directe levering aan de veehouder.

Aanvullende voorwaarden voor de tussenhandelaar zijn:
* er geen wijzigingen in het etiket of begeleidend document worden aangebracht en;

* uitsluitend handel en/of opslag van zakgoed plaatsvindt (dus geen bulkopslag of eigen bulktransport).

Implementatie traject voor tussenhandelaar

Een tussenhandelaar die niet aan bovenstaande voorwaarden voldoet, kan niet langer als GMP-geborgde tussenhandelaar geregistreerd worden, maar dient zelfstandig een GMP certificaat te behalen. Gezien het feit dat tussenhandelaren de tijd nodig hebben om een GMP certificaat te behalen, gelden de volgende overgangsbepalingen voor de tussenhandelaar:

* per 1 januari 2004 dient een (tussen)handelaar een contract met een door het Productschap erkende certificatie-instelling gesloten te hebben en;

* per 1 juli 2004 dient de tussenhandelaar GMP+ gecertificeerd te zijn.

De borging van de tussenhandelaar door de producent, die als gevolg van het voorgaande zelf een certificaat dient te verwerven, loopt tot het moment van certificatie, dit is uiterlijk 1 juli 2004.

Bijlage: Brief aan de geborgde tussenhandelaren en diervoederproducenten die tussenhandelaren borgen