Ingezonden persbericht

PERSBERICHT
Leidschendam, 21 juli 2003

Kabinet Balkenende II: meedoen, meer werk en snelle opruiming van regels

De economische motor hapert, daarom moet er gesnoeid worden in het dorre hout van overbodige en soms absurde regels voor winkels. De Regering wil meer werk creëren en meer mensen mee laten doen. Volgens de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) zal dan eerst het thema "minder regels" voortvarend moeten worden opgepakt. Dat vindt de RND de logische volgorde waarin het Kabinet te werk moet gaan.

De RND heeft een lange lijst met regelergernissen samengesteld die zo door het Kabinet kan worden opgepakt. In 100.000 winkels werken 750.000 mensen. Logisch dat overbodige regels ergernissen oproepen. Waarom moeten slijterijen hun vergunningen twee tot drie keer per jaar aan laten passen? En hoe moet een winkelier controleren dat er geen alcohol wordt gekocht in zijn winkel die wordt gekocht met de kennelijke bedoeling om aan jongeren te verstrekken? Weet u welke administratieve verplichtingen de WAO, de Risico & Evaluatie verplichting (RI&E), Arbo-diensten, Bedrijfshulpverlening (BHV), Poortwachter en de wet PEMBA oproepen? Waarom moeten waardetransporteurs zich houden aan venstertijden om geld op te halen bij winkels? En moet een winkelier een vergunning aanvragen om zich te beschermen tegen ramkraken. Waarom meerdere definities voor het loonbegrip bij premieheffing volksverzekeringen, loonheffing en sociale verzekeringswetten? Wist u dat een winkel moet betalen voor reprorecht, SENA, BUMA/STEMRA en VIDEMA. En dat die heffingen door allerlei verschillende organisaties worden uitgevoerd?

Winkeliers die nog klachten en suggesties over wetten, regels en vergunningen hebben, kunnen deze melden bij de RND info@raadndh.nl en de overheid www.regering.nl/contact en www.strijdigeregels.nl

De brief met de lijst met regelergernissen van de RND aan de minister en staatssecretaris van Economische Zaken vindt u op de startpagina van www.rndweb.nl bij nieuws en bij persberichten (publicaties).

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) is een overkoepelende werkgeversorganisatie. De bij de RND - via de brancheverengingen - aangesloten detailhandelsondernemingen vertegenwoordigen ruim 12.000 vestigingen, 230.000 werknemers en een jaarlijkse omzet van 32 miljard euro. De RND behartigt de gemeenschappelijke economische en sociale belangen van zijn leden.