Partij van de Arbeid

PERSBERICHT PvdA-voorlichting Binnenhof 1a Postbus 20018, 2500 EA Den Haag Tel 070 - 318 3025/Fax 070 - 318 2800*

Den Haag, 21 juli 2003

PvdA wil echte opheldering van het kabinet inzake Irak

PvdA-woordvoerder Bert Koenders heeft heden onderstaand verzoek gericht aan de vaste kamercommissie voor Buitenlandse Zaken:

Grote onduidelijkheid blijft bestaan over de informatie en de bronnen waarover de regering het afgelopen jaar kon beschikken inzake "de reële dreiging die uitging van bezit door Irak van massavernietigingswapens" en "het streven van het Iraakse regime om in strijd met de VR-resoluties capaciteit te verwerven m.b.t. massavernietigingswapens". Tevens is er een belangrijke discussie ontstaan in de VS en het VK over de beschikbare informatie inzake de aanwezigheid van massavernietigingswapens in Irak.

De beantwoording van twee setjes schriftelijke vragen van mijn hand (zie de Aanhangsels 1391 en 1591 van de Handelingen van dit vergaderjaar) over dit onderwerp geven onvoldoende uitsluitsel.

Mede in het licht van komend resultaat van parlementaire onderzoeken in de VS en het VK naar gelijksoortige vragen overweeg ik ernstig de regering hierover nader te bevragen.

Vooralsnog lijkt het mij zeer gewenst dat de regering volledig openheid biedt in alle haar reeds voorgelegde en nog voorliggende vragen over dit onderwerp. Ik zou de commissie willen voorstellen de regering te verzoeken hierop alsnog uitgebreid en volledig per brief in te gaan. Deze brief zou de Kamer op korte termijn tegemoet moeten kunnen zien.

Nadere informatie: Bert Koenders 06 - 18305860

>


---
Tweede Kamer der Staten-Generaal www.tweedekamer.nl

Aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend.