Ministerie van Economische Zaken

Berichtnaam: Vragen van het lid crone (pvda) aan de minister van economische zaken over de reclamecodecommissie

Nummer: 316 Datum: 21-07-2003

1 Bent u op de hoogte van de problemen met de financiering van de Reclame Code Commissie?

2 Is het waar dat het bedrijfsleven steeds meer afziet van een bijdrage en komt daarmee een einde van de zelfregulering in zicht?

3 Wat zijn de oorzaken van deze problemen?

4 In hoeverre staat de continuïteit van de ReclameCodeCommissie op het spel?

5 Bent u bereid in contact te treden met de betrokken actoren ten einde de financiering van deze Commissie ook op langere termijn te garanderen?

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Ir. C.E.G. van Gennip heeft deze vragen als volgt beantwoordt. Ministerie van Economische Zaken


1.
Ja.


2 en 3.
De oorzaak van de problemen is gelegen in de transitie van het financieringssysteem. Vanaf de oprichting in 1963 werd de Stichting Reclame Code gefinancierd door branches in de reclame en mediasector. Nu wordt door de Stichting gewerkt aan een opslagsysteem waarbij de kosten direct gerelateerd worden aan reclame-uitingen. De Stichting blijft daarmee financieel gedragen worden door het bedrijfsleven. Het financieringssysteem wordt echter transparanter dan voorheen. De transitie verloopt goed maar is nog niet afgerond. Het vertrouwen van de reclameadviesbureaus (verenigd in de VEA) en de adverteerders (BVA) in een goede uitkomst is voldoende groot om een exploitatiegarantie voor 2003 en 2004 te geven.

4.
Gezien het antwoord op de vragen 2. en 3. staat de continuïteit van de Reclame Code Commissie op dit moment niet op het spel.

5.
Ik ben bereid in contact te treden met de betrokken actoren. De positie van de Stichting Reclame Code in het consumentenbeleid en de Stichting als instrument van zelfregulering zullen onderwerp van gesprek zijn. Financiering is, gezien het antwoord op vraag 4, op dit moment niet aan de orde.