Openbaar Ministerie

Amsterdam, 21 juli 2003

Transactie voor twee spelers in onderzoek Ajax en NAC

Twee voormalige spelers van Ajax en NAC dienen een transactie te betalen ter hoogte van ¤ 27.500,- per persoon wegens het valselijk informeren van de Nederlandse Belastingdienst en het plegen van valsheid in geschrifte.
Het handelen van de spelers kwam aan het licht in het strafrechtelijke opsporingsonderzoek naar enerzijds loon- en inkomstenbelastingfraude bij de betaald voetbalorganisaties Ajax en NAC en anderzijds het valselijk informeren van de belastingdienst. De twee spelers zouden geld hebben ontvangen van de club Dynamo Tiblisi. Naar aanleiding van vragen daarover van de Belastingdienst hebben zij gesuggereerd dat deze betalingen niets van doen hadden met het arbeidscontract met de bovengenoemde Nederlandse voetbalclubs. Ter onderbouwing hiervan hebben zij gebruik gemaakt van een vals (onjuist gedateerd) Georgisch contract als zou er sprake zijn geweest van een lening door Dynamo Tiblisi aan de betrokken spelers, ter verklaring van deze geldstromen.

De beide verdachten hebben toegegeven met dit handelen strafrechtelijke normen te hebben geschonden en dat zij zich ten tijde van dit handelen hiervan bewust waren.

Loon- en inkomstenbelastingfraude
De twee bovengenoemde spelers en een andere speler die bij transfers van Ajax en NAC halverwege 1997 betrokken waren, worden niet vervolgd voor loonbelastingfraude. De officier van justitie is van oordeel dat de regelgeving rond de loonbelasting met name gericht is op de inhoudingsplichtigen, in casu de voetbalorganisaties. Hetzelfde geldt voor overige betrokken personen als tussenpersonen/voetbalmakelaars en medewerkers van de buitenlandse clubs die betrokken zijn geweest bij het doorbetalen van een deel van het door Ajax of NAC betaalde bedrag aan deze spelers.

Strafrechtelijk onderzoek Ajax en NAC
Het strafrechtelijke opsporingsonderzoek naar de betaald voetbalorganisaties Ajax en NAC is door het OM afgerond. Binnen de thans nog lopende gerechtelijke vooronderzoeken is de oorspronkelijke verdenking nader omschreven in valse aangiften loonbelasting, valsheid in geschrifte o.a. in spelerscontracten en transferovereenkomsten en het valselijk informeren van de Nederlandse Belastingdienst (door de voetbalorganisatie Ajax).
Thans is het aan de verdediging van de verdachten om aan te geven of zij nog nader onderzoek wensen in het gerechtelijk vooronderzoek. De definitieve vervolgingsbeslissingen zullen worden genomen na sluiting van het gerechtelijk vooronderzoek.