Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: Vragen lid Karimi inzake doorvoer strategische goederen
Nummer: 317

Datum: 21-07-2003

Vragen van het lid Karimi (GroenLinks) aan de minister van Buitenlandse Zaken en de staatssecretaris van Economische Zaken over de evaluatie van de In en Uitvoerwet (IUW) inzake doorvoer van strategische goederen van en naar derde landen. (Ingezonden 30 juni 2003)


1 Hoe staat het met de evaluatie van de In- en Uitvoerwet (IUW) waarin doorvoer van strategische goederen van en naar derde landen, zijnde niet EU-landen, wordt geregeld?


2 Waarom heeft u het evaluatierapport, ondanks uw eerdere toezegging, nog niet naar de Kamer gestuurd? Zult u het rapport alsnog zo spoedig mogelijk, in ieder geval vóór 15 juli 2003, naar de Kamer sturen? Zo neen, waarom niet?


3 Kunt u de Kamer, al dan niet vertrouwelijk en in aanvulling op eerder toegezonden informatie, een overzicht sturen van de inhoud, de omvang en het aantal van alle aangemelde wapens en strategische goederen die via Nederlands grondgebied (voornamelijk Schiphol en Rotterdam) van en naar Israël zijn vervoerd sinds januari 2003? Zo neen, waarom niet?


4 Zijn er onder deze meldingen gevallen waarvoor een (ad hoc- )vergunningplicht is opgelegd? Zo ja, wat was daarvoor de reden?

De Staatssecretaris van Economische Zaken, IR. C.E.G. van Gennip heeft deze vragen mede namens de Minister van Buitenlandse Zaken als volgt beantwoord.


1 en 2 In maart 2003 is aan een extern adviesbureau een opdracht verleend om een evaluatieonderzoek te doen naar de werking van de z.g. doorvoerregeling strategische goederen, die op 1 januari 2002 in werking is getreden. Het eindrapport inzake dit onderzoek is op 15 mei jl. aan Economische Zaken voorgelegd. Dit rapport is vervolgens besproken met de andere betrokken ministeries, teneinde te bezien welke conclusies hieruit dienen te worden getrokken. Dit proces, en het aantreden van een nieuw kabinet, heeft er toe geleid dat mijn ambtsvoorganger toezending van het rapport aan mij heeft moeten overdragen.

Alvorens het rapport aan de Kamer te versturen heb ik mij eerst vertrouwd willen maken met de daarin behandelde materie. Daarnaast wilde ik meer inzicht hebben in de gevolgen van de in het rapport voorgestelde aanpassingen van de regeling. Ik heb het rapport, samen met de daaruit te trekken conclusies, heden aan de Kamer toegestuurd.

3 In de eerste helft van 2003 zijn in totaal 23 meldingen ontvangen van doorvoer van wapens van en naar Israël. De gegevens over aantallen en aard van de wapens worden u ter vertrouwelijke inzage toegestuurd.

4 In de periode tussen januari 2003 en nu is geen ad-hoc vergunningplicht opgelegd aan een doorvoerzending.