Ingezonden persbericht

Medewerkers Efteling verdeeld over hotelplannen.

Loop op Zand wilt bomen illegaal kappen.

Tweede Opendag opnieuw goed bezocht.

Naast ruim tachtig bezoekers hebben zondag 20 juli ook medewerkers van de Efteling de open dag van het GroenFront! Entenwoudactiekamp bezocht. Het blijkt dat medewerkers verdeeld zijn over de hotelplannen en de sloop van het bos. Verhalen gaan ook dat de Efteling eigenlijk niet weet hoe zij met de boomhutten om moet gaan en de bal weer wilt terugspelen naar het gemeentebestuur.

wandelende bomen
De laatste opendag van 20 juli zag iets minder mensen dan de vorige. Maar er waren weer veel nieuwe gezichten. De sfeer was goed en gezellig en we hebben veel positieve reacties gehad. Samen met bezoekers zijn er Enten gemaakt van takken, denneappels en touw. Enten zijn wandelende bomen. We zullen eens zien waar deze enten naartoe zullen lopen. Eén Ent is zelfs 3 1/2 meter hoog. Ook is er een schommel en slingertouw gebouwd voor de meer jeugdige bezoekers die erg veel van het bos houden.

Erg verbaasd waren we over de man die vlak bij het Entenwoud woont en nog niet eens gehoord had van het actiekamp. Hoe is het mogelijk? Ook hij wilt graag dat het bos behouden blijft, net als de varkensboer uit de omgeving die het maar vreemd vond dat er om vegetarisch voedsel gevraagd werd in het actiekamp. Hoewel hij varkens aanbood, kwam hij dezelfde avond terug met een krat vol brood en krenten.

Onder de bezoekers waren ook enkele Efteling-medewerkers. Ook eerder hebben we al bezoek van medewerkers gehad. Het blijkt dat lang niet iedereen die bij de Efteling werkt het eens is met de bulldozerplannen van hun baas. Zij zien het bos liever behouden blijven en denken dat het hotelproject zelfs te groot is voor de Efteling, die vervolgens failliet kan gaan waardoor zij op hun beurt weer hun baan verliezen.

illegale bomenkap
De verhalen die door de Efteling en haar nieuwste actie-attractie het Entenwoud lopen, is dat de Eftelingvizier de bal weer gaat terugspelen naar de gemeente Loon op Zand. Vorige week was er gezegd dat ze nu al met duidelijkheid zouden komen, maar het blijft opvallend stil daar vanuit het kantoor van de vizier. Terloops zei hij in een recent interview dat de gemeente ook op eigen gezag zou kunnen optreden tegen "wildkampeerders", waarbij hij vergeet dat we het bos als politieke actie bezet en gekraakt hebben.

Aan het eind van de eerste week van het actiekamp, liet de gemeente Loon op Zand (waar Kaatsheuvel onder valt) weten niet open te staan voor de hulp die de buurt krijgt in hun verzet tegen vernieling van het Entenwoud en de unieke flora en fauna van het bos door de Efteling.

De gemeente Loon op Zand is overigens van plan de bomen illegaal te laten kappen. Dat blijkt uit onderzoek van bomenliefhebbers uit de omgeving. De gemeente heeft bij het afgeven van de kapvergunning voor het Entenwoud regels die hiervoor gelden, geschonden. Het bos valt namelijk buiten de bebouwde kom en de gemeente is bij het verlenen van de kapvergunning voorbij gegaan aan de regels die dan gelden (onder meer de Boswet). Toen zij hierop geattendeerd werd, was de verbazing bij het bestuur alom dat er oplettende burgers zijn die hier achtergekomen zijn. Lokale mensen hebben aangegeven in beroep te willen gaan tegen deze ondemocratische praktijken waarbij wetten aangepast worden als grote ondernemingen dit willen.

meer opendagen

Het actiekamp heeft besloten dat dankzij het succes van de opendagen, er nu elke zondag een opendag zal zijn. Ook zijn er initiatieven tot oprichting van een steuncomité van actievoerders elders in de wereld, buurtbewoners, natuurliefhebbers en eftelingfans die vinden dat het park buiten zijn boekje gaat. Mensen die mee willen helpen, kunnen naar het Entenwoud komen of een e-mail sturen naar entenwoud@groenfront.nl

Nieuws uit het Entenwoud van onze website:
http://www.entenwoud.nl http://www.groenfront.nl Voor meer info: entenwoud@groenfront.nl of de Kakeldoos: 06 45724414 Zie voor meer recente nieuwsberichten de websites.