Dienstenbond CNV

Onderhandelingsresultaat bij ANWB
21-07-2003

CNV Dienstenbond heeft op 14 juli jl. een onderhandelingsresultaat bereikt dat wij schriftelijk aan u voorleggen met een positief stemadvies. Wij vragen u te reageren voor 19 augustus.

Eerder hebben wij al aangegeven dat het een moeizaam traject was omdat de werkgever ook de pensioenregeling wilde aanpassen. De regeling blijft, maar om hem betaalbaar te houden is loonruimte ingeleverd.

Loonsverhoging 1,25%
De CAO heeft een looptijd van 1 april 2003 tot 1 april 2004, waarbij de lonen op 1 april verhoogd worden met 0,5% en op 1 januari 2004 met 0,75%. Daarnaast is 1,25% van de loonruimte ingezet om de pensioenregeling te handhaven.

Pensioenen
De discussie rondom pensioenen verliep moeizaam. Het is een moeilijke materie en ook een zoeken geweest naar een solidaire oplossing van de problematiek rondom de pensioenen. Dit houdt in dat ieder zijn/haar steentje bijdraagt aan de oplossing van de problematiek, werkgever, de gepensioneerden, de slapers en ook de werknemers.

Onregelmatigheidstoeslag
De werkgever wilde met ons afspreken om gedurende de looptijd een nieuwe onregelmatigheidstoeslag af te spreken. Dit betekent dat deze tijdens de looptijd van de CAO ingevoerd kan worden. De bonden hebben aangegeven dat er nog te veel onduidelijk is over het functioneren van het nieuwe rooster en de onregelmatigheidstoeslag om hier op voorhand 'ja' tegen te zeggen. De ANWB heeft dit voorstel vervolgens van tafel gehaald. Wel is afgesproken dat in de komende periode meer ervaring wordt opgedaan met het nieuwe rooster. Daarnaast zal er meer inzicht verkregen moeten worden in wat de consequenties zijn bij invoering van een nieuwe OT-regeling, alvorens hierover onderhandeld wordt.

Extra vakantiedag
In het voorstel van de werkgever over de nieuwe verlofregeling werden alle medewerkers gecompenseerd met een extra vakantiedag. Het aantal basisvakantie-uren is voor iedereen gesteld op 200 uur. Echter wegenwachters en medewerkers van de meldkamer kregen conform de oude regeling een extra dag gecompenseerd indien er op Goede Vrijdag of 5 mei werd gewerkt. Hiervoor is in de nieuwe CAO 1 extra dag voor deze medewerkers afgesproken. Deze dag krijg je per jaar ook als je niet werkt op deze dagen. Gedurende de onderhandelingen hebben de bonden een aantal roosters bestudeerd van verschillende teams, daaruit konden we opmaken dat deze dag extra deze feestdagen compenseert. Als aanvulling hierop zal er op deze dagen evenredig per afdeling worden ingeroosterd.

Verkoop en Services
Het voorstel ten aanzien van invoering flexibele beloning en een nieuwe OT-regeling is door de werkgever van tafel gehaald. Onderzocht moet worden of flexibele beloning (en welke vorm) past bij de ANWB en in het bijzonder bij V&S. De werkgever wil meer eenduidigheid in de OT-regeling. Er zal echter eerst meer duidelijkheid moeten komen over de consequenties van een nieuwe regeling voor de verschillende groepen mensen. Gedurende de looptijd zal hiervoor een inventarisatie gemaakt worden. De werkgever komt tijdens het volgende traject wellicht met een nieuw voorstel.

Overige punten
Er zijn afspraken gemaakt over reïntegratie van arbeidsongeschikten en de loondoorbetaling tijdens ziekte. Ook op het gebied van zorg en CNV Internationaal zijn afspraken gemaakt. Alle afspraken kunt u lezen in het onderhandelingsresultaat* voor de CAO ANWB.


*Om dit document te bekijken is Acrobat Reader nodig. Klik hier om Adobe Acrobat Reader gratis te downloaden.

Breng uw stem uit
Het woord is nu aan u. U kunt uw stem uitbrengen door een email te sturen naar B.deGroot@cnvdibo.nl. Vermeld tevens uw motivatie als u het niet eens bent met het bereikte onderhandelingsresultaat. Vergeet niet uw naam, adres, postcode en woonplaats te vermelden evenals het telefoonnummer op uw werk. Uiteraard kunt u uw stem ook per post uitbrengen. Doe dit door een briefje met bovenstaande gegevens te sturen naar CNV Dienstenbond, t.a.v. B. J. de Groot, antwoordnummer 1600, 2130 VN Hoofddorp. Een postzegel is niet nodig! Faxen kan natuurlijk ook op nummer (010)2650589.

Vragen?
Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met uw bestuurder Bernard Jan de Groot, email: B.deGroot@cnvdibo.nl.